Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Češky porazily Litvu a ve čtvrtfinále je čeká Chorvatsko

Bydhošť (Polsko) - České basketbalistky vyhrály na mistrovství Evropy osmifinálovou skupinu F. Rozhodla o tom jejich dnešní výhra 63:59 v přímém souboji o první místo s Litvou. K triumfu výrazně přispěla Eva Vítečková, která zaznamenala 26 bodů. Ve čtvrtfinále se české hráčky utkají s překvapením turnaje Chorvatskem, které nečekaně prošlo do čtvrtfinále na úkor favorizovaných Španělek. Češky se s Chorvatskem střetly v přípravě těsně před šampionátem. Nejprve vyhrály 102:82, druhé utkání prohrály 80:86.

"Odehráli jsme velice těžké utkání s obrovskou motivací k vítězství. Byly chvíle, kdy to vypadalo na vítězství Litvy. Nakonec jsme ale vyhráli my. Někdy o osudu takových zápasů rozhoduje i štěstí," uvedl Lubor Blažek. "Litva každopádně odehrála kvalitní utkání. Nezbývá než oběma týmům popřát úspěšnou cestu další fází turnaje," dodal. "Chorvatsko bude také těžký soupeř, který je vynikající ve hře jedna na jednu. Ale věříme si, že zvítězíme," řekla po utkání křídelní hráčka Jana Veselá.

České hráčky oproti předchozímu utkání s Ruskem (55:69) výrazně zlepšily obranu, ale také střelbu. K tomu přispělo především to, že své nejlepší utkání na turnaji odehrála dosud spíše se trápící střelkyně Vítečková. Dařilo se i podkošovým hráčkám Petře Kulichové a Iloně Burgrové, které kromě obrany pomohly i v útoku.

Je nám líto, video expirovalo.
Česko - Litva

Přesto úvodní čtvrtina patřila přesně hrajícím Litevkám. Ty v průběhu mezi pátou a patnáctou minutou odskočily až na rozdíl devíti bodů, ale Češky těsně před poločasem vyrovnaly. Navíc se jim povedl vstup do třetí čtvrtiny, když Litvě nedovolily čtyři minuty skórovat a odskočily na rozdíl osmi bodů.

Naopak začátek poslední části přinesl české trápení v útoku a obrat skóre ve prospěch Litvy 54:52. Pak však zavelela kapitánka Bortelová, která košem a asistencí vrátila Češkám vedení. Klíčová situace přišla 34 vteřin před koncem, kdy se již po deváté asistenci Bortelové v utkání trefila za tři body Vítečková a zařídila uklidňující čtyřbodový náskok. Ten už české reprezentantky udržely, přestože Litevky měly v posledních vteřinách tři šance na koš za tři body.

ČR - Litva 63:59 (14:22, 35:36, 49:44)

Nejvíce bodů: Vítečková 26, Elhotová 15, Burgrová a Kulichová po 8 - Bimbaiteová 15, Petronyteová 11, Linkevičieneová 9. Fauly: 17:15. Trestné hody: 13/12 - 22/17. Trojky: 7:6.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články