Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češky otevřely předkvalifikaci mistrovství světa vítězně, proti Mali zářila Reisingerová

Úlohu favoritek splnily a předkvalifikaci mistrovství světa 2026 zahájily úspěšně. České basketbalistky zdolaly ve vysoké nadmořské výšce v Mexico City na úvod skupiny A soupeřky z Mali 84:63. Bilancí jednadvaceti bodů a šesti doskoků se blýskla Julia Reisingerová. Další pivotka Emma Čechová přidala patnáct bodů a devět doskoků. Přímý přenos utkání Česko – Jižní Korea sledujte ve středu od 1:20 na ČT sport a ČT sport Plus.

Eliška Hamzová v utkání s Mali
zdroj: facebook.com/CZ.BASKETBALL

Příští soupeř českého týmu Jižní Korea prohrála v úvodním duelu s Venezuelou 78:84. Dva celky ze skupiny A postoupí do semifinále, v němž narazí na soka z druhé skupiny ve složení Mexiko, Černá Hora, Nový Zéland a Mosambik. Do hlavní fáze kvalifikace se dostane jen vítěz turnaje.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání Mali – Česko

V úvodu střetnutí se Češky chvíli hledaly, po první čtvrtině však vedly 25:13. Ve druhé desetiminutovce pak získaly svěřenkyně trenérky Romany Ptáčkové až dvacetibodový náskok, ale v dalším průběhu se jim cesta k výhře poměrně zkomplikovala.

V komorní atmosféře v takřka prázdné hale nabízely častými ztrátami a také fauly, kterých nasbíraly v celém utkání devětadvacet, soupeřkám možnost stahovat ztrátu z trestných hodů. V závěru třetí čtvrtiny navíc zůstala po souboji pod košem na zemi Reisingerová a držela se za zápěstí, ale v posledním dějství se opora reprezentace do hry vrátila.

Na startu závěrečné desetiminutovky snížily hráčky Mali na 57:65, koncovku ovšem zvládl národní tým lépe, znovu odskočil a zápas dovedl nakonec k jednoznačnému vítězství navzdory pětadvaceti ztrátám.

"To je hrozné číslo," konstatoval asistent trenérky Ptáčkové Petr Treml. "Ale stejné číslo v kolonce asistencí ukazuje, jak jsme si půjčovali míč v útoku alespoň ve druhé čtvrtině, kdy jsme se dostali do toho dvacetibodového vedení. Pozitiv je víc, i když budeme ukazovat hráčkám negativa, abychom se poučili," dodal Treml.

Předkvalifikace MS basketbalistek v Mexiku:

Skupina A:
Česko – Mali 84:63 (25:13, 48:35, 65:55)
Nejvíce bodů:
Reisingerová 21, Čechová 15, Sklenářová 11, Stoupalová 8 – Dembéléová 18, N'Diayeová 15, Thienouová 9. Fauly: 29:20. Trestné hody: 25/18 – 34/19. Trojky: 8:4. Doskoky: 50:35.

Venezuela – Jižní Korea 84:78

Zdroj
ČTK, ČT sport, CZ Basketball

Hlavní zprávy

Nejčtenější články