Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Češky na bronz z MS nedosáhly. Titul slaví USA

Plzeň – Do zápasu vstoupily na výbornou a po první čtvrtině vedly o dvanáct bodů. České basketbalistky však nadějně rozjeté utkání o bronz na mistrovství světa do 17 let proti Maďarsku do zdárného konce nedotáhly. Jejich soupeřky totiž duel dokázaly otočit a nakonec porazily Češky i podruhé na turnaji, tentokrát 67:61. I třetí MS sedmnáctek vyhrály Američanky, které ve finále porazily Španělsko těsně 77:75 i přes 40 bodů Španělky Angely Salvadoresové.

"Moc jsme chtěly vyhrát a nebýt bramborové, ale možná jsme to chtěly až moc. Chytly jsme začátek, ale nepovedlo se to udržet, protože nás pod košem převálcovaly," litovala kapitánka Karolína Malečková. "Hrát před takovým publikem ale byl neskutečný zážitek," chválila fanoušky v Klatovech a Plzni.

Češky začaly velmi dobře, díky dvěma trojkám se ujaly vedení 8:0 a po celou první čtvrtinu na hřišti dominovaly. V tu chvíli se zdálo, že soupeřkám oplatí porážku ze základní skupiny 85:88 po prodloužení. Jenže rozhodčí jim za poločas pískli 15 faulů a spornými rozhodnutími pomohli Maďarsku vrátit se do hry šňůrou 12:2.

"Jsem přesvědčený, že stačilo dát další dva tři koše, utéct na 20 bodů a už bychom to nepustili. Jenže místo toho přišly naše chyby. Mě nezajímají rozhodčí, ale to, co jsme my udělali špatně, a byly tam chyby, které pomohly soupeři se chytit," hodnotil trenér Richard Fousek. "Nebylo to poprvé, kdy jsme měli výpadek v koncentraci. Ale holky jsou bojovnice, nic nevypustily a bojovaly do konce. Soupeř byl ale hodně kvalitní," dodal.

Češky držely ve hře zejména Petra Holešínská přesnou střelbou z dálky a pivotka Tereza Šípová. Nejlepší česká střelkyně však měla problém s fauly a velkou část třetí čtvrtiny na hřišti chyběla. Maďarky toho využily a získaly mírný náskok, který už udržely, přestože Češky bojovaly až do posledních vteřin.

"Pro nás bylo prvních pět zápasů hodně náročných, otáčeli jsme zápasy v úzké rotaci a stálo nás to hodně sil. Už proti Španělsku bylo vidět, že jsou holky unavené, a nebylo kde brát. Kvůli fyzičce jsme nebyli důslední v obraně. Nehráli jsme rychlý protiútok, chyběl nám doskok. A Maďarky jsou natolik kvalitní, že když neskloubíte všechno dohromady, tak těžko vyhrajete," dodal Fousek.

Věří, že jeho svěřenkyně čeká slibná budoucnost. "Za dva roky dokázaly holky vyhrát olympiádu mládeže, být druhé na mistrovství Evropy šestnáctiletých a teď jsou čtvrté na světě. Na naše poměry je to kvalitní tým s dobrým charakterem a je třeba s ním dále pracovat a rozvíjet talent. Teď je na federaci, kterého trenéra jim ve vyšších kategoriích přidělí," dodal Fousek.

Mistrovství světa basketbalistek do 17 let v Plzni a Klatovech:

Finále: USA - Španělsko 77:75 (17:16, 36:31, 58:56)

Nejvíce bodů: Coxová 20, Durrová 17, Ogunbowaleová 15 - Salvadoresová 40, Cazorlaová 14, Juniová 13.

O 3. místo: ČR - Maďarsko 61:67 (25:13, 37:36, 48:51)

Nejvíce bodů: Holešínská 16, Šípová 13, J. Reisingerová a Matušková po 7 - Kissová 21, Nagyová 18, Dubeiová 9.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články