Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Český basketbal 3x3 na olympiádě v Tokiu? Bylo by to úžasné, věří reprezentační kouč Kruk

Cesta pro kolektivní sporty na olympijské hry je hodně trnitá. Neuspěly softbalistky, volejbalistky, šanci budou mít ještě baseballisté nebo basketbalisté. O naději se chtějí poprat i zástupci basketbalu 3x3, který prožije pod pěti kruhy premiéru. Jenže už jen probojovat se na kvalifikační turnaj bude tvrdý oříšek.

zdroj: ČTK/David Šváb

V roce 2016 Češky vybojovaly historický titul mistryň světa. Patří ještě dnes Češkám svět basketbalu 3x3? Není to tak jednoduché.

"Bylo by nefér vztahovat výsledky k mistrovství světa před třemi lety. Musím objektivně říct, že to bylo mistrovství Míši Uhrové, což je výjimečná hráčka. Jako jedna z mála umí kreativně a intuitivně reagovat na vývoj situace. Takové hráčky ve stávající reprezentaci nemáme. Bude to o hledání. Hledání někoho tak kvalitního, jako byla Míša Uhrová. To bude velký problém," prohlásil sportovní ředitel basketbalu 3x3 a reprezentační kouč Michael Kruk.

Češi patří k průkopníkům této disciplíny, turnaje World Tour se pravidelně konají v Praze. Jenže letos se českým reprezentacím příliš nedaří. Jediný pronikavější úspěch zaznamenal ženský tým. "Vyhráli turnaj World Series v Poitiers. Byl to obrovský úspěch, protože to je takové malé mistrovství světa. Sestava, která byla v Praze, v semifinále porazila Kanadu a ve finále Francii," osvětlil Kruk.

Je nám líto, video expirovalo.
Michael Kruk o vyhlídkách českého basketbalu 3x3

V červnu proběhly Evropské hry a oba národní týmy skončily ve čtvrtfinále. V kvalifikaci na ME muži skončili ve skupině druzí a nepostoupili. Také ženy byly v kvalifikaci druhé ve skupině. Na červnovém MS v Amsterdamu pak skončily ve skupině třetí.

"Zásadně se změnil systém kvalifikace na mistrovství Evropy," upozornil Kruk. Dříve si účast na kontinentálním šampionátu muselo vybojovat všech 12 týmů. Letos to bylo poprvé jinak. "Šest týmů postupuje přímo z rankingu, což je velmi ošemetná věc. Například postoupí Andorra. Ta nikdy nevyhrála snad ani jeden zápas na mistrovství Evropy, a protože mají hodně turnajů, dostanou body přes ranking," zdůraznil Kruk.

Příležitosti nejsou pro všechny stejné. "My máme u nás 16 turnajů za rok, kde můžeme sbírat body, Francie má 16 turnajů týdně. Přes ranking nemáme skoro vůbec žádnou šanci postoupit. Musíme si to vybojovat v přímé kvalifikaci. Stačí, když ve skupině vyfasujete Rusko nebo Francii, a najednou to vypadá, že je to velký neúspěch," vysvětlil Kruk.

Šance na olympijské hry však stále žije. Postup přes nejvyšší tři nebo čtyři místa v rankingu nepřipadá v úvahu. Češi se upínají k březnovému kvalifikačnímu turnaji, kam postupují týmy do 16. místa v žebříčku. "Ženy tam teď jsou, muži asi o tři místa ne, což není nereálné. Deadline je 1. listopadu 2019," uvedl Kruk.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články