Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Český basketbal 3x3 na olympiádě? Uvidíme, bude to exkluzivní záležitost, tvrdí hráči

Basketbal se poprvé do programu olympijských her dostal v roce 1936. Mladší verze hry v podobě 3x3 se premiéry dočká na nadcházející olympiádě v Tokiu. Popularita této hry roste, a právě vidina startu pod pěti kruhy je pro jednotlivé národní výběry silným motivačním faktorem. Velkou snahu kvalifikovat se mají i Češi. Tým ve složení Ondřej Šiška, Ondřej Dygrýn, Vladimír Sismilich a Roman Zachrla, hrající pod názvem Humpolec, sbírá body do světového žebříčku. Letos už jednou slavil turnajové vítězství.

Basketbalisté Humpolce
zdroj: ČTK/David Šváb

Na začátku srpna hostila Praha na Hradčanském náměstí turnaje World Tour v basketbale 3x3. Basketbalisté Humpolce se probojovali do čtvrtfinále, kde ale nakonec podlehli slovinskému výběru Piran. Vítězem Prague Masters se stal srbský celek Novi Sad, který tak potvrdil pozici nejlepšího týmu světa.

"Na Masters máme ve čtvrtfinále smůlu, dál jsme se ještě nedostali. Kluky z Piranu už jsme letos jednou porazili na Challengeru Limasolu. Teď se to nepovedlo, měli jsme to docela dobře rozehrané, ale nepadly nějaké střely a trochu nám i došly síly. Ale kdyby nám tam padly dvě, tři trojky, tak by byl ten zápas o něčem jiném," zhodnotil Dygrýn čtvrtfinálový souboj.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvalifikace na OH v basketbalu 3x3 bude náročná, shodují se Češi

Klíčový druhý zápas českého celku ve skupině s Bělehradem byl kvůli dešti přeložen a odehrál se až několik desítek minut před zmiňovaným čtvrtfinále. "Bylo to trochu netypické, nedohrály se dva zápasy a jeden z toho byl náš. Neviděl bych to jako nevýhodu, byli jsme víc rozehraní. Ty síly se možná projevily, ale těžko říct," popsal Dygrýn.

Do letošní sezony vstoupili Humpolečtí skvěle, čtyřikrát se probojovali do finále na Challengerech, třikrát si z turnajů odvezli druhou příčku a jednou dokonce dosáhli na vítězství. Na úspěchy z Challengerů se jim ale nedaří navázat právě na turnajích kategorie Masters.

"Měli jsme trochu výhodu, že všichni hrajeme pětkový basket a některé týmy se soustředí jen na trojkový, takže mají zimní přestávku. Na prvním turnaji se podařilo dostat do finále, tam jsme se odpíchli. Je trochu škoda, že jsme to teď nepotvrdili na těch dalších dvou velkých turnajích," lituje Dygrýn.

Dygrýn: Chodíme normálně do práce, k tomu trénujeme dvakrát týdně

Hráči Humpolce kromě hraní basketbalu chodí do zaměstnání a navíc nebydlí všichni ve stejném městě. Proto je někdy náročné skloubit časové možnosti na společné tréninky. "Chodíme normálně do práce, takže se snažíme alespoň dvakrát týdně se sejít v Brně, já tam dojíždím za kluky z Humpolce. Na trénincích se snažíme hodně hrát a individuální věci si děláme každý sám," popsal tréninkový režim týmu Dygrýn.

I přesto, že Humpolec je nejúspěšnějším českým výběrem, jména hráčů tohoto týmu nefigurují na reprezentační soupisce. Podle hráčů k tomu došlo po dohodě s basketbalovým svazem. "Reprezentovat nebudeme z důvodu, že v té reprezentaci jsem měl být já, Ondra Dygrýn, Ondra Šiška a dalších sedm kluků, kteří se pětkovým basketbalem živí. A udělali jsme to z toho důvodu, aby se nám nestalo, že v srpnu, až všichni půjdou zpátky plnit povinnosti do svých klubů, zůstaneme sami ve dvou. Něco podobného se nám stalo minulý rok," popsal Zachrla rozhodnutí Humpoleckých.

"Loni jsme skončili koncem srpna, zůstali jsme dva a němeli jsme hráče. Měli jsme vybojovaný Challenger v Lublani, chtěli jsme dál pokračovat a nebylo s kým. Takže jsme na sebe jen koukali," dodal Dygrýn. 

Za dva roky se fanoušci dočkají basketbalu 3x3 i na olympijských hrách v Tokiu. Postupový klíč, který je známý zhruba čtrnáct dní, ale nebude jednoduchý. Češi musí nejprve projít náročnou kvalifikací.

"Udělali z toho takovou exkluzivní záležitost, bude tam jen osm týmů. Proběhnou dva kvalifikační turnaje," vysvětlil kvalifikační systém Sismilich. "Bude tam 16 nejlepších týmů světa, my jsme teď na nějakém devatenáctém, takže nejprve musíme být šestnáctí, abychom se o olympiádu mohli pokusit," dodal na závěr Dygrýn.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články