Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Česko má první basketbalové muzeum, expozice se otevřela v Pelhřimově

Český basketbal se dočkal vlastního muzea. Nová expozice v pelhřimovské sportovní hale připomíná nejslavnější osobnosti a příběhy, které přinesla více než 120 let trvající česká historie sportu pod bezednými koši.

Je nám líto, video expirovalo.
V Pelhřimově vzniklo Národní basketbalové muzeum

Muzeum se otevřelo v Pelhřimově, symbolicky na půl cesty mezi největšími basketbalovými centry v zemi, Prahou a Brnem.

"Chceme propojovat minulost, současnost a budoucnost. Možná že rodiče současných českých hvězd viděli hrát legendy doby minulé, a právě proto dali své děti na basket," uvedl iniciátor vzniku muzea a komentátor ČT Jakub Bažant.

Na slavnostním otevření nesměly chybět basketbalové osobnosti, z nichž některé v něm zanechaly svou stopu.

"Zatím je to jen jedna malá místnost, ještě by měla brzy přibýt další. Už se těším, až sem vezmu syna a budu mu moct ukázat, že tu mám svoje boty a dres," řekla dlouholetá opora USK Praha i reprezentace Kateřina Elhotová.

Muzeum je plné vzpomínek nejen na sportovní akce. "Jsou tu věci, které jsem nikdy neviděl, ať už pohár pro mistry Evropy, nebo dresy, ve kterých se hrálo předtím, než jsem začal já," přiznal vicemistr Evropy z roku 1985 Kamil Brabenec.

"Pamatuju si, že jsem tady hrála nějaké minižákovské turnaje, dokonce mistrovství republiky. Je super, že to tady vzniklo, protože žádné jiné basketbalové muzeum není a jsem za to moc ráda," uzavřela Elhotová.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články