Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

České duo v Barceloně. Satoranský se vrací do Katalánska, kde má potkat i Veselého

Dres basketbalové Barcelony podle všeho budou v příští sezoně oblékat hned dva Češi. Do Katalánska se po šesti letech v NBA vrací Tomáš Satoranský. Informoval o tom server Eurohoops.net. V jedné kabině by se měl potkat s Janem Veselým, kterému končí smlouva s Fenerbahce Istanbul a ve španělském celku má podepsat tříletý kontrakt s ročním platem 1,8 milionu eur. Satoranský však informace zahraničních médií zatím nepotvrdil.

Je nám líto, video expirovalo.
Satoranský možný přestup nemůže komentovat a na kempu trénuje sám

Důvod je jasný, ani nemůže o budoucnosti mluvit, protože je do konce června pod smlouvou s Washingtonem. "Nebudu to komentovat," řekl rodák z Prahy během mediálního dne reprezentace na dotaz ohledně své budoucnosti. Chybět bude i národnímu týmu v úvodu přípravy na červencové zápasy kvalifikace o postup na MS.

Třicetiletý Satoranský naposledy nastupoval za Washington, kde své zámořské působení v roce 2016 začínal. Do té doby strávil tři sezony právě v Barceloně. Ve Washingtonu končí českému reprezentačnímu kapitánovi kontrakt 30. června.

"Přestože neexistuje žádná finální dohoda, jednání mezi Satoranským a Barcelonou se blíží ke konci," napsal Eurohoops.net

O služby českého reprezentanta prý stál také euroligový šampion Anadolu Efes, Satoranského však láká možnost zahrát si v Barceloně v jednom týmu s Veselým. "Samozřejmě by to byl jeden z faktorů, který by mi udělal radost, a zvažoval bych to o to víc," řekl na konci května.

Na odchodu z Barcelony je rozehrávač Nick Calathes. O třiatřicetiletého řeckého reprezentanta mají údajně zájem Maccabi Tel Aviv, Panathinaikos Atény nebo Fenerbahce Istanbul, kde se stal novým trenérem jeho krajan Dimitrios Itudis.

Na reprezentačním kempu trénuje odděleně

Satoranský se nyní za respektování pravidel NBA zatím připravuje v Poděbradech individuálně. Do společných tréninků s národním týmem se může vrátit až 27. června, tedy pět dní před úvodním zápasem s Bosnou a Hercegovinou.

"Je to dohoda mezi NBA a FIBA. Třetí a čtvrté reprezentační okno je nestandardní, protože za normálních okolností je v létě jen jedna reprezentační akce. Muselo tedy dojít k přizpůsobení pravidel, na které se čekalo do poslední chvíle. Teprve až tři týdny zpět došlo k dohodě mezi NBA a FIBA," vysvětlil reprezentační manažer Michal Šob.

Představitelé reprezentace se sice snažili domluvit s vedením Wizards na dřívějším uvolnění Satoranského, jenže neuspěli. "Byli jsme v kontaktu s generálním tajemníkem Wizards Tommy Sheppardem, s tím, že Washington mu dává zelenou, aby se k nám mohl zapojit de facto bez limitů. Přestože jsme to ale prokázali u NBA, tak pravidla asociace jsou více než pravidla jeho zaměstnavatele," uvedl Šob.

Satoranský se o omezení dozvěděl před pár dny. Nepovažuje ho však za velký problém. "Bude to v pohodě. Kluky znám, trénoval jsem s nimi spoustu let. Všechny systémy mám zažité a neměla by to být komplikace," uvedl Satoranský.

Při přípravě může být součástí týmu, nesmí s ním však společně trénovat. "Nemůžu se přidat ke kontaktním akcím, cvičením nebo hry pět na pět. Budu něco vymýšlet s Mířou (Michalem Miřejovským - kondičním trenérem) a asistenty, abych zůstal v basketbalovém rytmu. Nemělo by to ale být nic, co by změnilo běh přípravy," doplnil Satoranský.

Čeští basketbalisté vyzvou v kvalifikaci o MS nejprve 1. července doma Bosnu a Hercegovinu, o tři dny později uzavřou základní část zápasem na hřišti Litvy. Pro postup ze čtyřčlenné skupiny musí skončit mezi prvními třemi. Zatím jsou čtvrtí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články