Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

České basketbalisty nově povede Ginzburg, střídá Budínského

Praha - Českou basketbalovou reprezentaci mužů povede izraelský trenér Ronen Ginzburg. Nahradí Pavla Budínského, který čtyřleté působení u týmu zakončil postupem na zářijové mistrovství Evropy, přesto nedostal novou smlouvu. Národní mužstvo poprvé povede cizinec. Ginzburg v předchozích sedmi letech trénoval Nymburk, kde v létě skončil.

"Rozhodli jsme se angažovat trenéra národního týmu na plný úvazek, stejně jako je tomu u reprezentace žen," uvedl předseda České basketbalové federace Miroslav Jansta. "Jeho povinností nebude jen trénovat národní tým, ale i pomáhat s vytvářením koncepce výchovy trenérů a práce s nimi," upřesnil.

Budínský dosud vedl národní tým jen na poloviční úvazek, protože zároveň trénuje ligový Děčín. Od roku 2009, kdy tým převzal po Michalu Ježdíkovi, dokázal reprezentaci dostat po šesti letech na mistrovství Evropy, kde po dobrých výkonech skončila na 13. místě.

Budínský má v Děčíně smlouvu do roku 2016, ovšem v kontraktu je klauzule, která případným zájemcům do konce října umožňovala trenéra vykoupit. Byl tak ve stejné pozici jako trenér Pavel Vrba, kterého fotbalová asociace vykoupila z Plzně kvůli národnímu týmu. "Byla to opravdu hodně podobná situace jako u fotbalové reprezentace. O možnosti skončit v Děčíně jsem uvažoval, ale záleželo na tom, jestli někdo z ČBF osloví klub. Ale to se nestalo," řekl Budínský.

Miroslav Jansta: "Vážíme si práce, kterou během čtyř let u reprezentace odvedl. Pozvedl tým a dokázal ho z divize B dostat až na mistrovství Evropy. V současnosti je ale smluvně vázán v Děčíně."

Ginzburg se kromě vedení národního týmu zapojí také do systému vzdělávání českých trenérů. "Rozhodly pro něj mezinárodní zkušenosti a znalost českého prostředí," uvedl šéf basketbalové federace a Nymburka, odkud Ginzburga dobře zná.

Padesátiletý Izraelec strávil v týmu českého mistra předchozích sedm sezon. Nejprve jako asistent svého krajana Muliho Kacurina a po čtyřech letech jako hlavní trenér. Přispěl tak k zisku sedmi mistrovských titulů i stejného počtu českých pohárů. Cenná vítězství slavil i na evropské scéně v Eurocupu, Adriatické lize a VTB Lize. Po sezoně 2012/13 své angažmá v Nymburce ukončil. Následně pracoval pro izraelskou televizi, kde mu 15. listopadu skončila smlouva.

Je nám líto, video expirovalo.
České basketbalisty povede Ginsburg

Ronen Ginzburg:

Datum narození: 19. září 1963

Trenérská kariéra: Bnei Herzlija (1998-00 asistent, 2000-01 hlavní), Ramat Hašaron (2001-04), Bnei Hašaron (2004-05), Maccabi Givat Šmuel (2005-06), Nymburk (2006-10 asistent, 2010-13 hlavní), izraelská reprezentace do 18 let (2009 asistent, 2011 hlavní)

Největší úspěchy (jako hlavní): 3x mistr české ligy (2011-13), 3x vítěz Českého poháru (2011-13)

Ostatní: komunikativní typ kouče; v Izraeli nepatřil mezi trenérskou špičku, jméno si udělal až v Nymburku, kde nejprve jako asistent Muliho Kacurina a poté i jako hlavní přispěl k sedmi domácím titulům i úspěchům na evropské scéně; po ukončení nymburského angažmá letos v létě pracoval pro izraelskou televizi, kde mu nedávno skončila smlouva.

Přehled trenérů české basketbalové reprezentace: František Rón (1993-95), Václav Jalovecký (1995-97), Zdeněk Hummel (1997-00), Michal Ježdík (2001-05), Zdeněk Hummel (2006-07), Michal Ježdík (2008-09), Pavel Budínský (2009-13), Ronen Ginzburg (od 2013).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články