Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

České basketbalistky vstoupily do ME prohrou se Španělskem

Ljepaja (Lotyšsko) – Až v závěru ztratily české basketbalistky svůj úvodní zápas na mistrovství Evropy, který hrály proti favorizovaným Španělkám. Právě v posledních 15 minutách se zhoršila střelecká přesnost českých basketbalistek, a Španělky tak využily možnost rozhodnout dosud vyrovnané utkání. K vyrovnanému průběhu zápasu mohlo přispět i zranění španělské hvězdy Valdemorové. České basketbalistky nemusí prohra zatím příliš trápit, o postupu ze základní skupiny mohou rozhodnout ještě ve dvou dalších zápasech proti Slovensku a Ukrajině.

Ilustrační foto
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Finalistky minulého evropského šampionátu Španělky vstoupily do utkání hodně rozpačitě. Nedařila se jim koncovka, chybovaly v rozehrávce a neprosazovaly se ani v podkošových soubojích. Jejich výkon působil dojmem, že soupeřky podcenily. Naopak český celek vsadil na týmový výkon a trpělivě si připravoval střelecké příležitosti.

V třetí minutě vedly Španělky 6:5, ale od tohoto okamžiku převzaly režii zápasu české basketbalistky. Pohotově využívaly chyb soupeřek v hodně děravé obraně a rychle zvyšovaly náskok. Těsně před koncem první čtvrtiny po tříbodové střele Zohnové vedly už 23:12.

V obraně i v přípravě útočných akcí odváděla skvělý výkon Jana Veselá a v podkošových soubojích i v koncovce si vedla zdatně Petra Kulichová, která byla v prvním poločase s deseti body nejlepší střelkyní českého týmu.

Po slibném vývoji první čtvrtiny ale české hráčky neudržely tempo ani kombinační přesnost a ztratily i jistotu v koncovce. Soupeřky se vrátily do hry, postupně snižovaly ztrátu a do poločasu srovnaly výsledek na 32:32.

Hra českých basketbalistek se v úvodu druhého poločasu uklidnila, poměrně snadno získaly přechodem na zónovou obranu sedmibodový náskok 39:32. Španělky se proti defenzivní taktice soupeřek neprosazovaly, jejich střeleckým pokusům ze střední vzdálenosti chyběla jistota. Už ve 23. minutě skončilo utkání po pěti osobních chybách pro španělskou pivotku Limaovou.

Na nepříznivý vývoj utkání zareagovaly Španělky zvýšením agresivity v obraně. Proti ní se české hráčky jen s obtížemi prosazovaly tak, aby se dostaly do výhodných střeleckých pozic jako v první části utkání. Velice často ztrácely po nepřesných přihrávkách míče a španělské hráčky získaly až sedmibodový náskok.

Naději na zvrat vykřesala necelé čtyři minuty před koncem Elhotová, která po tříbodovém koši snížila na rozdíl dvou bodů 56:58. Závěr však Španělky zvládly.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články