Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

České basketbalistky si v přípravě poradily s Maďarskem

Dlouho to vypadalo v prvním utkání pražského přípravného turnaje před evropským šampionátem na snadnou výhru Česka, Maďarky se však nevzdaly a v závěru duelu se dokázaly přiblížit na rozdíl tří bodů. To však bylo z jejich strany vše a české basketbalistky tak nakonec slaví výhru 65:58. V rámci přípravy šlo o třetí českou výhru z pěti utkání.

Trenér českého výběru Štefan Svitek se musel obejít bez Romany Hejdové, kterou do hry nepustil zánět spojivek. Poprvé ale byly k dispozici Kateřina Elhotová s Alenou Hanušovou a obě opory se pod vítězství výrazně podepsaly. Elhotová dala 12 bodů a Hanušová byla s 16 body nejlepší střelkyní domácích, ze zápasu ale kvůli zranění kolena v závěrečné čtvrtině odstoupila.

"K mému překvapení se mi docela dobře běhalo. Měla jsem dobrou fyzičku. Na té jsme pracovali s naším kondičním trenérem Alešem Kaplanem. Doufám, že koleno je v pohodě. Šla jsem tam do koše, soupeřka mi ho podlomila nohou a pak jsem na něj špatně dopadla. Cítila jsem lehké křupnutí, tak uvidím. Snad to bude v pohodě," řekla Hanušová.

Češky měly až do posledního dějství zápas pod kontrolou, v poločase vedly 39:25 a před poslední desetiminutovkou 57:46. Potom se jim ale přestalo dařit v útoku a Maďarky minutu a půl před koncem snížily na rozdíl jediného bodu. Drama ale trojkou okamžitě odmítla Kateřina Elhotová.

Svitek si pochvaloval postupné zlepšování týmu během přípravy jak v útoku, tak i v obranné hře. "Bylo to tak v prvních třech čtvrtinách, škoda té poslední. V té jsme dlouho nedokázali skórovat, a to i z dobrých pozic. Zvládli jsme to, ale trošku mi vadí množství ztrát," prohlásil Svitek. "Na druhou stranu jsme velice drželi pohromadě, každá hráčka bojovala. Povzbuzovali jsme se na hřišti i z lavičky. To je dobrý moment do budoucna, že spolu držíme jako tým. Doufám, že v útoku ještě ta lehkost přijde," dodal Svitek.

České basketbalistky navázaly na dvě vítězství nad Portugalskem. Už v pátek čeká reprezentantky Lotyšsko a v sobotu nastoupí proti Bosně a Hercegovině. Evropský šampionát v Rize pro národní tým odstartuje 27. června utkáním proti úřadujícím vicemistryním z Francie.

ČR - Maďarsko 65:58 (18:11, 39:25, 57:46)

Nejvíce bodů: Hanušová 16, Krakovičová 15, Kateřina Elhotová 12 - Határová 13, Hortiová 12, Leliková 9. Fauly: 18:26. Trestné hody: 26/19 - 24/12. Trojky: 4:4. Doskoky: 42:32.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články