Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

České basketbalistky povede dál trenér Blažek

Praha - České basketbalové reprezentantky povede dál trenér Lubor Blažek, který je přivedl ke stříbru na mistrovství světa na přelomu září a října v České republice. Blažkovi po šampionátu skončila smlouva, ale dnes se s výkonným výborem České basketbalové federace dohodl na další dvouleté spolupráci. Pro šestapadesátiletého Blažka, který na klubové scéně působí v pražském USK, bude dalším vrcholem mistrovství Evropy v Polsku příští rok v červnu.

Basketbalistkám tam půjde také o vybojování místa na olympiádě v Londýně v roce 2012. Tam postoupí přímo vítěz ME, další čtyři týmy jdou do olympijské kvalifikace, kde narazí na konkurenty z ostatních kontinentů. "Postoupit na olympiádu je výzva, která v mém rozhodování hrála velkou roli. Stejně jako to, aby náš úspěšný tým zůstal ještě nějakou dobu pohromadě," uvedl Blažek. U týmu působí jako hlavní kouč od října loňského roku, předtím dělal dlouhé roky asistenta Janu Bobrovskému.

Lubor Blažek:

"Po takovémto úspěchu by asi nebylo úplně zodpovědné odcházet. Myslím si, že nově příchozí kolega by měl tu situaci možná ještě těžší než já."

Je nám líto, video expirovalo.
Blažek zůstává u vítězného týmu

Bezprostředně po úspěšném domácím mistrovství světa Blažek naznačoval, že po zisku stříbrné medaile skončí a dá šanci mladším kolegům. Po analýze vystoupení národního týmu si nechal čas na rozmyšlenou a svůj původní názor nakonec změnil.

Blažek od federace dostal svolení, aby měl větší vliv také na chod reprezentace do 20 let a univerziádního výběru, kde by se měl podílet třeba na výběru trenérů. "Jde nám o to, aby byla zajištěna kontinuita a provázanost mezi jednotlivými složkami," uvedl Jansta.

Lubor Blažek

Datum a místo narození: 28. února 1954, Praha 

Trenérská kariéra: Sparta Praha; Lotus Mnichov/Něm. (1993-94); Sparta Praha (1994-96); Kaučuk Kralupy (1996-99); Přerov (1999-01) + ženská reprezentace ČR (1999-08 jako asistent); USK Praha (2001-04 jako asistent; od 2004 jako hlavní trenér) + ženská reprezentace ČR (od 2009 jako hlavní trenér)

Trenérské úspěchy: MS 2010 (ČR) - stříbro (jako hlavní trenér s ČR); ME 2005 (Turecko) - zlato; ME 2003 (Řecko) - stříbro; OH 2004 (Atény) - 5. místo (vše jako asistent s ČR); mistr ČR 2009 (s USK Praha); loni v březnu vedl výběr světa v Utkání hvězd Evropské ligy

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články