Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

České basketbalistky pošesté v přípravě vyhrály, tentokrát nad Běloruskem

Ankara – České basketbalistky v přípravě na mistrovství světa pošesté za sebou zvítězily, když na turnaji v Ankaře porazily silné Bělorusko 59:51. Velkou zásluhu na cenném vítězství nad týmem, s nímž na loňském mistrovství Evropy výběr trenéra Lubora Blažka dvakrát prohrál, měla Kateřina Elhotová, která v klíčové první čtvrtině nastřílela 14 ze svých 20 bodů. 

Rozehrávačka reprezentace Kateřina Bartoňová
zdroj: isifa/mafra autor: Martin Stolař

"Na hráčkách byla vidět únava, která se projevila především ve druhém poločase. Ten první byl dobrý útočně i obranně. Celkově jsem s vítězstvím spokojený, protože Bělorusko je páté v Evropě a má velice kvalitní tým. To vítězství má pro pohodu týmu velkou cenu," řekl trenér Lubor Blažek.

Elhotová začala úřadovat za stavu 5:4 pro Bělorusky, proměnila tři trojky za sebou a celkem dala 14 ze 16 českých bodů v řadě. Bělorusky v tu chvíli zcela vypadly ze hry a dovolily českému celku šňůru 20:0.

"Oproti předchozím zápasům, kdy jsme hrály proti týmům, co praktikují fyzičtější basket, to bylo skoro jako tréninkové tempo. První poločas pak byl v režii Katky Elhotové, které se střelecky dařilo a díky ní nám rozdíl vyrostl až ke 20 bodům," pochválila spoluhráčku kapitánka Eva Vítečková.

Postupně se však Bělorusky dostaly zpět do rytmu a začaly manko stahovat. Především zásluhou své hvězdy Jeleny Levčenkové, která zaznamenala 19 bodů a 16 doskoků. V poslední čtvrtině se Bělorusky přiblížily dokonce na pět bodů, ale v tu chvíli český výběr podržela důležitými koši Vítečková. Definitivně rozhodla trojkou da minuty před koncem, po které české basketbalistky odskočily na 13 bodů a výhru už nepustily.

"Bělorusky nehrály to, na co mají. Oproti předchozím rokům jim chybí dvě důležité podkošové hráčky. Bylo jasné, že v poločase dostanou seřváno od trenéra. Taky přišly pozdě ze šatny, začaly hrát tvrději, dařila se jim střelba. Druhý poločas jsme s nimi prohrály. To je pro nás ponaučení, že nesmíme povolit, ani když vedeme o tolik bodů," řekla Vítečková.

Běloruskám oplatily dvě prohry z loňského ME, kde nejprve v zahajovacím utkání podlehly 39:60 a následně na ně nestačily ani v utkání o 5. místo (50:64). Na turnaji v Ankaře, kde se koná i letošní mistrovství světa, se české hráčky utkají ještě s Japonskem a Tureckem. 

ČR - Bělorusko 59:51 (20:7, 38:20, 47:35) Nejvíce bodů: Elhotová 20, Vítečková 14, Stejskalová 7 - Levčenková 19, Lichterovičová a Tarasovová po 8. Fauly: 17:21. Trestné hody: 19/12 - 15/10. Trojky: 5:3. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články