Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

České basketbalistky pilují dovednosti s odborníkem ze zámoří

České basketbalistky dělí krůček od postupu na mistrovství Evropy. I tak se musí na listopadový finiš kvalifikace pořádně připravit. K tomu jim v Praze pomáhá i odborník na basketbalové dovednosti se zkušenostmi z NBA D. J. Sackmann.

Je nám líto, video expirovalo.
České basketbalistky trénují práci s míčem a další dovednosti

"Soustředím se hlavně na detaily, jako je ovládání míče a práci nohou. Chvíli trvalo, než si na to děvčata zvykla, ale jsou to dobré hráčky a basket opravdu umějí," řekl Sackmann.

"V Americe je nyní hodně populární individuální trénink. Každý má svého osobního trenéra. Prostě to není jen o trénování s týmem, ale každý musí trénovat i individuálně, pak se rychleji zlepšuje a těží z toho celý tým," dodal Sackmann, který pracoval i s hráči NBA Evanem Turnerem, DeMarrem Carrollem, Mariem Chalmersem a především s dvojnásobným nejužitečnějším hráčem NBA Stevem Nashem.

Jeho hlavní náplní je rozvoj mladých talentů, ale i zkušené reprezentantky si z jeho tréninku hodně odnesly. "Bylo to pro nás hodně velké zpestření. A jsem opravdu ráda, že si na nás udělal čas," řekla rozehrávačka Petra Záplatová.

"Neukazoval nám nové věci, ale spíše to, co nejsme zvyklé používat. Já třeba moc nedělám otevřený únik, protože mi to většinou pískají jako kroky. Tohle mi ale pomohlo, abych se v tom cítila dobře, a myslím, že únik začnu více používat. Teď je třeba ty detaily udržet v hlavě, začít to v tréninku dál pilovat a zapracovat to i do zápasů," dodala jedna z reprezentačních opor.

Češky odehrají na přelomu května a června sedm utkání. Kromě toho bude více než měsíční příprava reprezentantkám sloužit právě hlavně k rozvoji dovedností. "Je to skvělá zkušenost. Je to náročnější než předchozí tréninky, ale jsem za to ráda, určitě se hodně naučíme," uvedla Karolína Elhotová.

"Bylo vidět, že něco je pro holky nové a trochu se s tím trápily. Zapracovat do své hry nové detaily je pro hotové hráče vždy složité. Trénink je o tom dělat věci, které jim nejsou přirozené, aby se pro ně staly přirozenými a hráč si na ně zvykl, aby o nich při hře nemusel přemýšlet," dodal Sackmann.

První přátelské utkání odehrají české basketbalistky ve čtvrtek v Roudnici nad Labem, soupeřkami jim budou Maďarky. Se stejným týmem se pak střetnou o den později v pražské hale Královka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články