Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

České basketbalistky nestačily i na Slovensko

Ljepaja (Lotyšsko) - České basketbalistky prohrály ve svém druhém vystoupení na mistrovství Evropy v Lotyšsku se Slovenskem 58:65. Po vyrovnaném úvodním poločase opět nezvládly závěrečnou čtvrthodinu. V úterním závěrečném utkání ve skupině A tak po dvou porážkách potřebují zvítězit nad Ukrajinou, aby postoupily do osmifinále. Se Slovenskem se dnes střetly české basketbalistky na mistrovství Evropy potřetí, zatím český tým ani jednou nevyhrál.

"Navzdory porážce jsme odvedli dobrý výkon. Začátek byl z naší strany slušný. V závěru nám chyběly zkušenosti," řekl po utkání trenér Milan Veverka. 

Stejně jako v prvním zápase na šampionátu proti Španělsku vyšel i tentokrát českým basketbalistkám úvod. Signál k náporu dala hned první přesná tříbodová střela Vítečkové. České hráčky i dál přesněji střílely, v páté minutě po trojce Veselé už vedly 10:4. Slovenky se sice snažily eliminovat výškovou převahu soupeřek zónovou obranou, která však nebyla příliš účinná, neboť neuhlídaly střelkyně z větší vzdálenosti. Zbytečnými chybami v rozehrávce ale české basketbalistky nabídly soupeřkám laciné protiútoky.

Slabinou českých hráček byla střelba z podkošového prostoru, odkud měly v prvním poločase úspěšnost pouhých 27 procent. Přísnější kritérium snesla jen Kulichová, další hráčky ale brzdila nervozita a zbrklost. Za první poločas zatížila Slovenka Žirková konto českého týmu 11 body. Právě její zásluhou udržely Slovenky po první půli nerozhodný výsledek 35:35.

Hru poznamenala čtvrtá osobní chyba Kulichové

I po změně stran pokračovala urputná bitva, v níž Slovenky přitvrdily a zrychlily hru v obraně. České hráčky se jen s obtížemi dostávaly do střeleckých pozic, většinou si nestačily útok připravit a jen odhazovaly míče směrem ke koši. Hodně se trápila jedna z tradičních opor Vítečková, která se probrala až v závěru utkání. Navíc hned po přestávce si připsala čtvrtou osobní chybu pivotka Kulichová, což poznamenalo podkošovou hru.

Slovenky sice své soupeřky herně příliš nepřevyšovaly, postupně si však v závěru třetí čtvrtiny vytvořily pětibodový náskok. Poté už české basketbalistky vypadly z role, hrály nervózně a nepřesně kombinovaly. Necelé čtyři minuty před koncem vedly Slovenky už desetibodovým rozdílem 59:49. České hráčky sice ještě zvýšenou bojovností snížily na čtyřbodový odstup, ale soupeřky si už vítězství a současně postupovou jistotu uhlídaly.

Slovensko - Česko 65:58 (12:17, 35:35, 50:47)

Nejvíce bodů: Žirková 18, Kupčíková 10, Gyurcsiová 9, Jalčová a Lásková po 7 - Vítečková 14, Veselá 12, Elhotová 8, Hartigová a Pecková po 6. Trestné hody: 6/5 - 10/10. Fauly: 12:15. Trojky: 4:6. Doskoky: 40:36.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články