Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Češi zabojují o premiérovou olympijskou účast na turnaji v basketbalu 3x3

Čeští basketbalisté ve hře 3x3 ve středu vstoupí do kvalifikace o účast na olympijské hry v Tokiu. V základní skupině narazí výběr pod vedením Michaela Kruka postupně na výběry Polska, Brazílie, Turecka a Mongolska. Celkem budou čeští reprezentanti soupeřit s dvaceti týmy o jedno ze tří postupových míst. 

"Týden pravdy je tady. Zkusíme prodat to, co jsme byli schopní natrénovat za posledních šest sedm měsíců. Nic tak šíleného jako v posledním roce jsem nezažil, takže jsem před turnajem klidný. Snad se už nebude nic takového opakovat," uvedl Kruk.

"Z dvaceti týmů postoupí jen tři a všichni tu nechají na hřišti úplně vše. Ukáže se, kdo má nejlepší aktuální formu. Ve 3x3 je možné úplně všechno, rozhoduje se často střelami v posledních sekundách. Bude záležet na spoustě faktorů," doplnil reprezentační kouč.

Kvůli koronavirovým restrikcím absolvovala širší reprezentace v minulých týdnech přípravu ve Španělsku a následně odehrála turnaje ve Vídni nebo chorvatském Lipiku. Zde český tým zaskočil německý Düsseldorf 21:11, poté však ve vyrovnané koncovce podlehl portorickému San Juanu 20:21 a dál nepostoupil.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté 3x3 zabojují ve Štýrském Hradci o Tokio

Karty jsou rozdány

"V přípravě bylo důležité se hlavně oprostit od věcí okolo a soustředit se na basket, takže jsme rádi, že jsme mohli odjet na soustředění do Španělska, kde se dalo dvoufázově trénovat. Teď už přichází vrchol, karty jsou rozdány a uvidíme, jak to dopadne. I kvůli zraněním a dalším faktorům nebylo do poslední chvíle jasné, která čtveřice pojede na kvalifikaci. Nakonec to bylo o tom, kdo dostane důvěru trenéra," uvedl Zach.

Češi zahájí turnaj ve středu v 18:15 utkáním proti Polsku, po kterém bude následovat od 21:10 duel s Brazílií. Po dni volna se v pátek střetnou s Tureckem (17:00) a Mongolskem (19:30). Do play-off postoupí nejlepší dva týmy, pro zbytek turnaj končí.

3x3 World Tour Prague
zdroj: https://worldtour.fiba3x3.com/2019/prague/photos

"Začínáme zostra. Na úvod hrajeme s Polskem, které na posledním MS skončilo na třetím místě, když porazilo Srbsko. Poláci se netají tím, že chtějí nejen postoupit na olympiádu, ale také tam získat medaili," řekl Kruk s tím, že se jejich hra bude točit hlavně kolem amerického rodáka Michaela Hickse.

Ani další zápasy však nebudou pro český tým snadné. "Brazílie v Evropě moc známá není, ale tým je poskládaný z hráčů, kteří hrají na World Tour i MS. Jsou velmi dobře fyzicky vybavení a jako druhý zápas dne to bude opravdu těžké. S Tureckem jsme prohráli v Novém Sadu, ale pokud podáme standardní výkon, měli bychom uspět. Poslední zápas hrajeme proti Mongolsku, které se připravuje dlouhodobě v Ulánbátaru v uzavřené bublině a hodně do toho šlapou," dodal Kruk.

Premiéra turnaje 3x3

Turnaj se měl původně uskutečnit vloni v březnu v indickém Bengalúru, ale zabránila tomu pandemie koronaviru, kvůli které byly o rok odloženy i olympijské hry. Česká mužská reprezentace dostala právo startu na kvalifikačním turnaji na základě světového žebříčku, ženy se do výběru nedostaly.

Premiérového olympijského turnaje v basketbalu 3x3 se v každé kategorii zúčastní osm týmů. Jistými účastníky jsou mezi muži domácí reprezentace a na základě předloňského světového žebříčku Čína, Rusko a Srbsko a ženy Ruska, Číny, Mongolska a Rumunska. Po turnaji v Rakousku určí zbylého účastníka v každé kategorii ještě dodatečná kvalifikace v Debrecínu, jež se odehraje od 4. do 6. července. Na ní už Češi nemohou startovat.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články