Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi dlouho drželi naděje na páté místo, poslední minuty však patřily Litvě

Basketbalisté do dvaceti let neměli k vylepšení nejlepšího umístění na mistrovství Evropy daleko. V závěrečném duelu s Litvou v Gdyni od začátku zápasu vedli. Nakonec však prohráli po velmi nevydařeném konci 85:94 a napodobili tak šesté místo z roku 2015. Tentokrát Česku nepomohlo ani 27 bodů nejlepšího střelce turnaje Jakuba Nečase, který proměnil šest trojek.

Utkání o 5. místo na ME do 20 let Česko – Litva
zdroj: FIBA.basketball

Zatímco v sobotním duelu s domácím Polskem ve skupině o 5.–8. místo svěřenci trenéra Lukáše Pivody smazali dvacetibodovou ztrátu a zvítězili 79:78, tentokrát měli sami dlouho navrch.

"Bohužel v poslední čtvrtině se nám přestalo dařit v útoku a potom to přešlo i do obrany. Každopádně celý turnaj hodnotíme jako neskutečný úspěch. Byli jsme úžasná parta, a proto jsme dokázali udělat tenhle úspěch," řekl rozehrávač Jakub Zvolánek na webu České basketbalové federace.

Litevci se poprvé od začátku zápasu dostali do vedení tři a půl minuty před koncem, když Rokas Jocys trojkou stanovil skóre 88:85. Utkání zakončili jedenáctibodovou šňůrou a mohli se radovat z vítězství. Celkem 29 body přispěl k výhře Paulius Murauskas, který je za Nečasem druhým nejlepším střelcem šampionátu.

"Přes 30 minut jsme byli lepší proti jednomu z top týmů na turnaji. Cítím hrdost na celý tým, který předvedl výborné představení po celou dobu turnaje," řekl kouč Pivoda. "Dorovnání historického umístění hovoří za vše. Je to velký úspěch pro český basketbal."

Čeští junioři hráli v elitní divizi A po roční pauze a mezi nejlepší evropskou osmičku se dostali po osmi letech. V základní skupině sice prohráli všechna tři utkání, ale v osmifinále dokázali vyřadit favorizované Srbsko. Do semifinále je nepustila Belgie.

Mistrovství Evropy basketbalistů do 20 let v Gdyni:

O 5. místo:

Litva – Česko 94:85 (22:25, 42:55, 67:76)

18:00 o 3. místo: Belgie – Řecko,

20:30 finále: Slovinsko – Francie.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články