Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Celtics doma padli. James znovu dovedl Cleveland do finále NBA

Zase to dokázal. LeBron James dovedl počtvrté v řadě Cleveland do finále NBA. Basketbalisté Cavaliers vyhráli s přispěním 35 bodů svého lídra rozhodující sedmý zápas v Bostonu 87:79 a ukončili domácí neporazitelnost Celtics v letošním play-off. James si zahraje finále celkově už podeváté a osmým rokem za sebou. O druhém finalistovi mezi Houstonem a obhájcem titulu Golden State se rozhodne v pondělí večer.

LeBorn James
zdroj: Reuters

James odehrál v Bostonu celý zápas a k 35 bodům přidal 15 doskoků a devět asistencí. Celtics poprvé v historii ztratili sérii, v níž vedli 2:0 na zápasy.

"Byla to neuvěřitelná série. Nedali nám jediný míč nebo koš zadarmo. První dvě venkovní utkání jsme jasně prohráli, ale doma jsme se dokázali vrátit a teď můžeme slavit," radoval se James. Finále zámořské ligy bylo bez něj naposledy v roce 2010, a to zásluhou právě Bostonu. Jen tři hráči v historii měli delší šňůru účastí ve finále. Bill Russell hrál o titul desetkrát v řadě, Tom Heinsohn a Sam Jones devětkrát.

"V sezoně nás dlouho odepisovali," připomněl James někdy nepřesvědčivé výkony týmu. Cavaliers postoupili do play-off ze čtvrtého místa ve Východní konferenci, což byl nejhorší výsledek za poslední čtyři sezony. Slabší období měli třeba na přelomu roku, kdy z 15 zápasů vyhráli jen čtyři. "Tehdy jsem si řekl, že z téhle sezony musím vymáčknout maximum, co jen mohu. Mačkám ten pomeranč, dokud v něm není šťáva," řekl James.

Sedmý duel byl nejvyrovnanější z celé série. A to Cavaliers nastoupili bez druhé hlavní opory Kevina Lovea, tentokrát ho ale zastoupili ostatní členové základní pětky. James ve svém stém utkání v sezoně ani jednou nestřídal a odehrál plných 48 minut.

"Možná to byl jeho nejlepší zápas v kariéře. Bylo to sedmé utkání, na hřišti soupeře, a v takové atmosféře ten zápas 'udělat', to je neuvěřitelné," řekl kouč Clevelandu Tyron Lue. "Slavný Doc Rivers říká, že přáním každého trenéra je jít do sedmého zápasu s nejlepším hráčem, a my nejlepšího hráče máme. A on to znovu potvrdil," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Boston přišel o domácí neporazitelnost, Cleveland je ve finále NBA

"Je neuvěřitelný," prohlásil trenér Bostonu Brad Stevens. "Naším cílem v celé sérii bylo, aby James ze sebe musel vydat maximální množství energie, kolik v sobě normální smrtelník má. Většinou se nám to dařilo..., ale zase dal 35 bodů, to je snad vtip," konstatoval Stevens.

Cavaliers v první půli prohrávali až o dvanáct bodů, ale ve třetí části vývoj otočili a ve čtvrté už definitivně zlomili odpor týmu bez zraněných hvězd Kyrieho Irvinga a Gordona Haywarda. Střeleckým lídrem Celtics byl nováček Jayson Tatum s 24 body. "Porážka bolí, ale tahle bolest je jen součástí naší cesty. Můj mančaft předvedl neuvěřitelnou jízdu a je mi ctí každý den s těmi chlapci pracovat," řekl Stevens.

Pokud by klíčový čtvrtý bod v duelu s Houstonem získal tým Golden State, série o mistra NBA bude mít stejné složení už čtvrtou sezonu za sebou.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články