Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Burgrová: Konečně jsem dohrála bez pěti bludišťáků

Temešvár - V prvních dvou zápasech na mistrovství Evropy basketbalistek vždy sledovala Ilona Burgrová závěr jen z lavičky náhradníků, když se po pěti chybách vyfaulovala. Až v sobotu proti Francii vydržela na hřišti do konce a navíc si 17 body vytvořila osobní rekord na evropském šampionátu. 

Ilona Burgrová v utkání proti Bělorusku
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Dnes jsem nezískala pět bludišťáků jako v minulých zápasech, což je vždy lepší," použila Burgrová přirovnání faulů k bodům z televizní soutěže Bludiště. "Ale je to asi i tím, že jsem nebránila Sandrine Grudaovou, která je z francouzských pivotek nejaktivnější. Na ní bych si pět faulů asi také udělala," řekla po utkání.

Jelikož největší zbraní zkušené pivotky je především velmi kvalitní obrana, tak na časté fauly je zvyklá. Nedávno si dokonce během Final Four Euroligy v dresu USK Praha udělala čtyři fauly za minutu. "Říkala jsem si, že bych mohla mít 15 bludišťáků ze tří zápasů, ale nepovedlo se," řekla s úsměvem. "Ale mám alespoň tři. Vím, že předtím nějaké fauly nebyly potřebné, byla to jen moje hloupost a snažila jsem se tomu vyvarovat. Na druhou stranu ale hráč, který nefauluje, tak nebrání," dodala.

Tentokrát patřila k oporám i v útoku, kde předvedla hlavně ve spolupráci s Veronikou Bortelovou několik pohledných akcí a celkem zaznamenala 17 bodů. Více v seniorské reprezentaci dala jen na olympijských hrách v Londýně proti Chorvatsku, kdy měla ještě o dva body více. Na evropském turnaji je to jejím maximem. "S výkonem jsem částečně spokojená, ale stále tam vidím spoustu prostoru, jak se zlepšit," řekla sebekriticky hráčka, která má proti Francii vždy o motivaci více, protože dříve působila v Bourges.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko - Francie

Francii se sice Češkám nepovedlo ani poosmé za sebou porazit, i tak odcházely ze zápasu s dobrým pocitem. "Ačkoli jsme prohrály, tak pocity jsou dobré. Předváděly jsme hru, kterou chceme. V určitých úsecích jsme měly problémy s obranou jejich pivotek. Francie má pod košem neuvěřitelnou sílu a my je nebyly schopné ubránit," litovala.

Zejména v závěru první půle se Češkám dokonce dařilo Francii přehrávat a šňůrou 11:0 se ujaly vedení právě po koši Burgrové vteřinu před koncem poločasu. "Bylo to z naší strany velké soustředění. Nechci Francouzky podezírat, ale podle mě to podcenily, nebyly tak koncentrované jako my a vymstilo se jim to. Ale pak začaly velmi dobře druhý poločas a my těžko hledaly odpověď," připustila.

"Francie měla hrozně moc bodů po útočných doskocích. Bohužel se to nepovedlo odbránit, ale výkon nebyl špatný a je to příslib do budoucích zápasů. Může to jen podpořit naše sebevědomí, které po Černé Hoře nebylo úplně v pořádku. Doufejme, že to s Rumunskem nepodceníme a půjdeme do toho koncentrovaně. Rumunsko není špatný tým, mají šikovné hráčky a budou určitě chtít vyhrát. To ale i my," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články