Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Brněnské basketbalistky KP i Žabiny startují první kolo Eurocupu

Do mezinárodní scény Eurocupu vstupují tento týden oba ženské basketbalové celky z Brna. Zatímco královopolské hráčky se v soutěži pohybují několikátou sezonu, Žabiny jsou letos ve druhé nejvyšší evropské lize nováčkem. Oba kluby mají za cíl především získat cenné zkušenosti. První zápasy odehrají na domácí palubovce, KP ve středu a Žabiny ve čtvrtek. Středeční přímý přenos Kéniku sledujte od 18 hodin na webu ctsport.cz a čtvrteční utkání z haly Rosnička též od 18 hodin živě na programu ČT sport nebo ctsport.cz.

Eva Kopecká v zápese Eurocupu
zdroj: Facebook KP Brno autor: David Titz

Královo Pole začne Evropský pohár ve středu 13.října od 18 hodin proti Tarbes, dalšími účastníky skupiny L jsou francouzský favorit Villeneuve a islandský Haukar. Žabiny přivítají ve čtvrtek 14. října ve vyrovnanější skupině K od 18 hodin belgický tým Castors Braine, dále je čeká německý Keltern a London Lions z britské metropole. Do play-off postoupí dva nejlepší týmy ze skupiny.

Žabiny se letos vedle Eurocupu zúčastní i další mezinárodní soutěže EWBL a trenér Viktor Pruša bere zejména Evropskou ligu jako zdroj zkušeností. "Mezinárodní konfrontace v druhé nejvyšší evropské lize je primárním cílem. V kombinaci se zkušenými hráčkami, které se podařilo přivést, se však rozhodně nevzdáváme bojů o postup. Každé vítězství bude v této snaze důležité," řekl kouč třetího týmu uplynulé domácí ligové sezony.

"Jsme v této soutěži nováčkem, ale nějaké zkušenosti už máme. Věřím, že týmovým pojetím a bojovností můžeme uspět," uvedla kapitánka Žabin Lenka Šoukalová.

Žabiny sází v této sezoně zejména na domácí hráčky, například na Petru Záplatovou či Sarah Beránkovou, ale těsně před začátkem přivedly i dvě zahraniční basketbalistky. Kromě Litevky Moniky Grigalauskyteové se k týmu připojila americká posila Bria Holmesová. Sedmadvacetiletá křídelnice měří 190 centimetrů a donedávna působila v prestižní WNBA, kde odehrála čtyři sezony.

Královo Pole je v posledních letech na rozdíl od Žabin tradičním účastníkem Eurocupu. "Těšíme se na další evropské zkušenosti pro naše mladé hráčky a pokusíme se v přetěžké skupině urvat nějaké vítězství a v případě příznivého průběhu zabojovat o postup ze skupiny," uvedl trenér Dušan Medvecký.

Bývalý reprezentant bude spoléhat vedle cizinek Rebeccy Aklové a Natalie Kucovské na bývalou oporu a reprezentantku Michaelu Stejskalovou, jež se do klubu vrátila po deseti letech. "Věřím, že její zkušenosti nám v těžkých duelech zejména s oběma francouzskými celky pomohou. Bude to pro nás velká škola," dodal generální manažer KP Brno Richard Foltýn.

Program brněnských týmů ve skupinách Eurocupu:

Skupina K:

14. října: 18:00 Žabiny - Castors Braine

20. října: 17:00 London Lions - Žabiny

27. října: 18:00 Žabiny - Rutronik Stars Keltern

3. listopadu:  20:30 Castors Braine - Žabiny Brno

24. listopadu:  18:00 Žabiny Brno - London Lions

2. prosince:  18:30 Rutronik Stars Keltern - Žabiny Brno

Skupina L:

13. října: 18:00 KP Brno - Tarbes

20. října: 20:00 Villeneuve - KP Brno

28. října: 21:30 Haukar - KP Brno

3. listopadu: 20:00 Tarbes - KP Brno

25. listopadu: 18:00 KP Brno - Villeneuve

1. prosince: 18:00 KP Brno - Haukar

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články