Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Blíží se start nové sezony NBL, favoritem je jako obvykle Nymburk

Páteční předehrávkou mezi Olomouckem a staronovým nováčkem z Jindřichova Hradce odstartuje jubilejní 30. ročník nejvyšší české basketbalové soutěže Kooperativa NBL. V roli jasného favorita do ní vstupuje úřadující šampion Nymburk, který bude usilovat o rekordní 18. titul. Za předpokladu dodržování bezpečnostních opatření jako jsou respirátory, negativní testy nebo očkování proti koronaviru se smějí v úvodu sezony vrátit do hlediště fanoušci. Ti mohou zatím zaplnit kapacitu hal na maximum.

"Hodně týmů posílilo, bylo tam spousty změn, takže jsem zvědavý, jak budou týmy vypadat. Myslím si, že máme před sebou hodně zajímavý ročník," láká na novou sezonu pardubické křídlo David Pekárek.

"Mám přání, abychom měli po celou sezonu plné haly a dohráli soutěž v pořádku," uvedl předseda Asociace ligových klubů Tomáš Kotrč. "Máme rovněž nového účastníka Jindřichův Hradec, který nahradil Svitavy, a věřím, že i v tomhle bude naše liga obohacená," doplnil na adresu Jihočechů, kteří se vracejí po finančních potížích Svitav do elitní společnosti po třech letech.

Je nám líto, video expirovalo.
Startuje nový ročník NBL, Nymburk cílí na 18. titul v řadě

Model soutěže nedoznal oproti minulosti výrazných změn. Po 22 kolech základní části budou následovat nadstavbové skupiny A1 pro osm nejlepších a A2 pro zbývající čtyři celky. První šestice týmů z A1 si poté zajistí postup do play off, sedmý a osmý celek se utká v předkole s devátým a desátým celkem z A2. Poslední tým čeká baráž o setrvání v soutěži, kde se střetne s vítězem 1. ligy. Čtvrtfinále a semifinále se hraje na čtyři vítězná utkání, finále na tři. Jméno mistra by mělo být známé nejpozději 28. května 2022.

Představitelé ligy věří ve zvýšený zájem fanoušků po letní úspěšné prezentaci českého národního týmu, který se probojoval po 41 letech na olympijské hry. "Přál bych si, abychom nemuseli dělat kvůli covidu změny v termínové listině. Snad návrat fanoušků do hlediště podpoří hráče k lepším výkonům," přál si ředitel soutěže Zdeněk Ringsmuth.

Stejně jako v minulém roce bude v soutěži fungovat Instant Replay System, který byl instalován za sedm milionů korun. Letos bude doplněn i o tzv. "Coach challenge", díky němuž bude mít trenér v každém poločase utkání jednu možnost nechat si na videu zkontrolovat některou z herních situací.

Do programu sezony se vrací Utkání hvězd, které se naposledy kvůli koronaviru neuskutečnilo a nahradila ho soutěž ve smečování. All Star Game se uskuteční 30. prosince. Final 4 Českého poháru pak zase od 12. do 13. března.

Paralelně s ligou zasáhne i šestice českých zástupců do evropských soutěží. Mistrovský Nymburk si zahraje Ligu mistrů, v níž se letos dostal do Final 8, o účast v ní bude bojovat v kvalifikaci také vicemistr z Opavy, který se případně zapojí do Evropského poháru FIBA. Pardubice, Děčín a Ústí nad Labem budou hrát pohár Alpe Adria a Brno ze zúčastní Severoevropské basketbalové ligy (ENBL).

"Už před pěti lety jsme v lize zaujímali strategii, že je důležité mít mezinárodní zkušenosti a setkávat se s mezinárodními družstvy. Už teď je v reprezentaci řada hráčů, kteří hrají českou ligu, což je důsledek zkušeností z mezinárodní úrovně. Určitě to podporujeme a posouvá nás to dál," uvedl Kotrč.

Během ligové sezony se také v listopadu a únoru uskuteční kvalifikační okna na mistrovství světa 2023. V září 2022 pak Praha hostí jednu ze základních skupin mistrovství Evropy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články