Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Blažek zveřejnil konečnou nominaci basketbalistek

Praha – Konečnou dvanáctičlennou nominaci pro kvalifikační boje o olympijské hry v Londýně zveřejnil trenér českých basketbalistek Lubor Blažek. Trenér se rozhodl vzít s sebou do Ankary menší hráčky, mimo tak na poslední chvíli zůstaly pivotky Kamila Štěpánová a Petra Reisingerová. Obě ale mají stále naději se v případě úspěchu v kvalifikaci podívat na samotný olympijský turnaj.

Trenér českých basketbalistek Lubor Blažek
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Z původní osmnáctičlenné nominace se tak do konečného kádru probojovaly hned tři rozehrávačky včetně jedenadvacetileté Lenky Bartákové, která sbírá první reprezentační zkušenosti. Naopak v týmu nakonec zbyly jen tři z původních sedmi pivotek. Mimo zůstala i Reisingerová, která v devětatřiceti letech už má asi poslední šanci na velký turnaj.

"Sice teď v nominaci není, ale hráčkám jsem řekl, že nominace na olympiádu v případě postupu může být úplně jiná," řekl trenér Blažek. "Jelikož nás v kvalifikaci čekají týmy s menšími hráčkami, rozhodli jsme se také vybrat menší sestavu. I proto bereme tři rozehrávačky a doma zůstávají pivotky," vysvětlil kouč.

Češky v přípravě sehrály deset zápasů, v nichž porazily Portoriko, Turecko, Chorvatsko a Velkou Británii. Naopak prohrály s Portorikem, Maďarskem, Austrálií, Kanadou, Francií a také Velkou Británií. "Dnes jsme sice úplně selhali, ale jinak jsem s přípravou spokojený. I v prohraných zápasech jsme zahráli dobře, i když jsme nebyli v nejsilnějších sestavách," řekl Blažek.

Těší ho především to, že si hráčky vyzkoušely zápasy proti silným soupeřům. "Před mistrovstvím světa 2010 jsme těžko sháněli do přípravy soupeře. Teď to byly všechno silné celky, které nás řádně prověřily. Mohli jsme si pozvat slabší týmy a vyhrávat, ale toto je užitečnější," dodal Blažek.

Do Ankary na kvalifikaci odletí basketbalistky v sobotu. V pondělí je čeká úvodní utkání s Novým Zélandem, ve středu pak vyzvou Argentinu. Dva týmy ze skupiny postoupí do čtvrtfinále, jehož vítěz zamíří přímo do Londýna. Poražení čtvrtfinalisté si ještě zahrají o jedno olympijské místo.

Konečná nominace basketbalistek na kvalifikaci o olympijské hry:

Rozehrávačky: Kateřina Bartoňová (USK Praha/VŠ Praha), Lenka Bartáková (Hradec Králové), Hana Horáková (Jekatěrinburg/Rus.).

Křídla: Kateřina Elhotová, Eva Vítečková, Michaela Zrůstová (všechny USK Praha), Tereza Pecková (Frisco Brno), Jana Veselá (Valencie/Šp.), Kateřina Zohnová (Mondeville/Fr.).

Pivotky: Ilona Burgrová, Petra Kulichová (obě USK Praha), Alena Hanušová (Frisco Brno). 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články