Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Beneš: Přípravné zápasy ukážou, jaké šance má Česko na postup na olympiádu

Praha - Čeští basketbalisté si skvělým sedmým místem na loňském MS zajistili možnost bojovat o účast na olympiádě v Riu de Janeiro. Před kvalifikačním zápasem je čekají tři přípravná utkání v Praze Na Královce. Dvakrát nastoupí proti Tunisku a ve čtvrtek od 18:00 s Mexikem. Přímý přenos zápasu s Tuniskem sledujte živě od 18:00 na ČT sport nebo na našem webu.

Sport
zdroj: ČT4

K týmu už se připojily všechny významné osobnosti, které v předchozích zápasech český výběr postrádal. Jedná se především o rozehrávače Barcelony Tomáše Satoranského a mistra Turecka s týmem Fenerbahce Istanbul Jana Veselého. K dispozici by měl být i nejlepší střelec polské ligy David Jelínek a obránce Pavel Pumprla.

Soupeři našich basketbalistů o jediné postupové místo na olympiádu v kvalifikační skupině v Bělehradě budou 5. a 6. července Japonsko a Lotyšsko. Přípravné zápasy s týmy z druhé kvalifikační skupiny v Turíně by měly ukázat, jak na tom český výběr je.

Je nám líto, video expirovalo.
Beneš: Satoranský i Veselý jsou srdcaři, bylo jisté, že přijedou

"Čekají nás poslední tři přípravné utkání, v sobotu už odlétáme do Bělehradu. Čtvrteční zápas s Mexikem je tak poslední možnost na vytříbení finálové dvanáctky," řekl člen realizačního týmu ČR Pavel Beneš.

Tunisko a Mexiko se podobá kvalifikačním soupeřům

"Tunisko hraje podobným stylem jako Japonsko. Je to živočišný, neorganizovaný basketbal, střílí ze všech pozic a my potřebujeme soupeře, abychom trochu přečetli jejich hru. Mexiko je finalista středoamerických her, jde o velmi kvalitní družstvo, které prověří naši kvalitu," vysvětloval Beneš volbu soupeřů pro přípravná utkání.

"S Lotyši jsme se potkali už dvakrát loni na Euru, čili oba týmy se znají navzájem a bude záležet na aktuální formě. Měli jsme to štěstí, že jsme se loni v přípravě potkali i s Japonskem, nad kterým A-tým zvítězil o 20 bodů, takže informace máme a bude jen záležet, jak si s tím kluci poradí," přibližuje kvalifikační soupeře Beneš.

Lotyšům se z kvalifikace omluvil pivot Porzingis, který hrál tuto sezonu skvěle v NBA za Washington. "Lotyšsko má výborný tým i bez něj, ale on je samozřejmě velkou hvězdou a pro nás je to výhoda," řekl jednoznačně Beneš.

V případě, že se Čechům podaří být v kvalifikační skupině do druhého místa, postoupí do semifinále a případně do finále, ze kterého vzejde jediný postupující na olympiádu. Trenéři tak musí mít předem nastudované i potenciální soupeře z dalších kvalifikačních skupin.

"Je tam Portoriko, Angola a domácí Srbsko. Sledujeme všechny týmy, a pokud se dostaneme do semifinále, budeme potřebovat informace, které získáme v místě šampionátu, kde uvidíme všechny týmy naživo. Tam začne ta pořádná příprava," přiblížil Beneš.

Česko v plné síle, pod koši Satoranský i Veselý

Český tým dlouho nehrál v plné síle. "Bylo to způsobeno virózami nebo drobnými operacemi jako v případě obránce Pumprly. Někteří hráči navíc dlouho hráli svoje soutěže, jako Tomáš Satoranský španělskou ligu nebo Jan Veselý v Turecku. To vše jsme museli brát v potaz. Konečně jsme už ale kompletní," je rád Beneš.

"Satoranský i Veselý jsou srdcaři, takže bylo jisté, že přijedou, jen potřebovali chvíli volno, aby se zregenerovali po sezoně. Jejich motivace a koncentrace po vrcholech v klubových soutěžích u nich přeci jen trochu opadla a je potřeba ji opět nabrat, aby gradovala na kvalifikačním turnaji v Bělehradě," popisoval situaci dvou největších českých hvězd v reprezentačním týmu.

Mladí hráči z české ligy sbírali zkušenosti

Člen realizačního týmu je ale zároveň rád, že v předchozích čtyřech přípravných utkání české hvězdy chyběly a do zápasu se dostali mladí hráči. Všechny zápasy sice skončily prohrou, nicméně tito hráči nasbírali potřebné zkušenosti.

"Bylo velmi důležité, že jsme tato utkání odehráli i v neúplné sestavě, protože málokdo si uvědomí, že jednou ti kluci, kteří táhnou národní tým a jsou matadoři, přestanou hrát a bude třeba je někým nahradit. A takovými hráči budou i ti, co hrají domácí ligu a nemají velké zkušenosti. Proto je důležité, aby v letním období hráli přátelská utkání v cizích zemích a nabírali zkušenosti. Výsledek je v tomto ohledu druhořadý, my potřebovali zjistit, jak na tom jsou ve srovnání s Evropou," vysvětloval Beneš, podle kterého šance na postup na olympiádu prověří až nadcházející utkání s Tuniskem a Mexikem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články