Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Benda zranění vyléčil a jeho účast na ME je pravděpodobná

Praha - Problémy se zánětem šlachy už pominuly a opora českého výběru Petr Benda mohl odcestovat se svými spoluhráči do Belgie, kde hráče čekají dva přípravné zápasy. Bendova účast na zářijovém mistrovství Evropy je za předpokladu žádných dalších zdravotních komplikací pravděpodobná. Evropský šampionát se koná na začátku září ve Slovinsku.

Petr Benda
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Benda se nejprve reprezentace kvůli zdravotnímu problému vzdal, ale situace se zlepšila. Pivot se zapojil do tréninku ve svém týmu v Nymburce a nedávno se přidal k ostatním také na reprezentačním soustředění v Trutnově. "Jsem úplně zdravý, poslední dva týdny jsem naprosto v pořádku. Kdyby to nebylo stoprocentní, neseděl bych tady," řekl. Pokud bude jeho stav bez problémů i po zápasech v Belgii, odjede na mistrovství Evropy. Jediným jeho minusem může být menší rozehranost.

Petr Benda:

"Odehrané zápasy mi možná budou chybět, ale s týmem jsem dva roky v kontaktu, takže filozofii týmu znám, stejně jako většinu obranných i útočných systémů. To se nemění. Neměl by být problém se zapracovat, ale je jasné, že herní praxe možná bude znát."

Kouč Pavel Budínský chce Bendu v Belgii opět zapracovat do mužstva. "Dáme mu prostor, který bude adekvátní jeho fyzické kondici. Ten tým má letos dobrou úroveň, takže není nutné přetěžovat hráče," prohlásil kouč. "Je ale (Benda) adaptabilní a já doufám, že na ME odjede," upozornil.

V týmu Benda nahradí Jakuba Houšku z Děčína, který se stává náhradníkem, kapitánská páska ale zůstane zkušenému Luboši Bartoňovi. "Byla by to posila a zapadl by do toho týmu, který je, myslím si, nejlepší, v jakém jsem kdy hrál," prohlásil na Bendovu adresu třiatřicetiletý Bartoň. "Máme skvělou partu a já věřím, že bychom na mistrovství Evropy mohli překvapit," dodal kapitán, který letos skončil v německém týmu Phantoms Braunschweig.

Je nám líto, video expirovalo.
Do basketbalové reprezentace se po zranění vrací Petr Benda

Benda dlouhodobě patří mezi klíčové postavy českého basketbalu a v aktuální nominaci byl jedním ze čtyř hráčů, kteří pamatovali poslední účast na ME v roce 2007. V loňské kvalifikaci byl nejlepším střelcem týmu se 100 body z osmi zápasů.

Svěřenci trenéra Budínského za sebou mají v přípravě pět zápasů. Vyhráli nad favorizovanými Rusy, s Tureckem, Finskem i Litvou odehráli vyrovnané duely. Na ME je ve skupině čeká Španělsko, domácí Slovinsko, Gruzie, Polsko a Chorvatsko, čtyři týmy postoupí do osmifinále.

Nominace basketbalistů na mistrovství Evropy:

Rozehrávači: Tomáš Satoranský (Sevilla/Šp.), Jiří Welsch (Nymburk), Jakub Kudláček (Cantú/It.).

Křídla: Vojtěch Hruban (Nymburk), Pavel Pumprla (Obradoiro/Šp.), David Jelínek (Vitoria/Šp.), Luboš Bartoň (Braunschweig/Něm.), Jan Veselý (Washington/NBA).

Pivoti: Ondřej Balvín (Sevilla/Šp.), Petr Benda, Pavel Houška (oba Nymburk), Kamil Švrdlík (Prostějov).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články