Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Basketbalový Nymburk bude mít nového trenéra. Izraelec Amiel končí

U českého basketbalového suveréna končí po devíti letech izraelský trenér Oren Amiel. V týmu působil nejprve pět let jako asistent krajana Ronena Ginzburga, od roku 2017 jako hlavní kouč. Tým měl o jeho služby zájem i nadále, ale nedomluvil se s ním na nové smlouvě. Amiel prohrál jen dva ze 154 ligový zápasů, v nichž Středočechy vedl.

Trenér Oren Amiel
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Každý příběh jednou končí. Loučit se je vždy těžké, zvláště když jde o člena rodiny. A Orena po těch mnoha společně strávených letech bereme jako člena naší basketbalové rodiny. Nyní ale nastal čas, kdy se naše cesty musí rozejít," uvedl v tiskové zprávě výkonný ředitel Nymburka Ondřej Šimeček.

Jako hlavní kouč dovedl Amiel Nymburk ke třem mistrovským titulům, protože ve zrušeném ročníku 2019/20 nebyl udělen. Letos klub triumfoval v lize posedmnácté za sebou.

"Vzhledem k úspěchům, které s naším týmem měl, začala Orenova hodnota přerůstat naše možnosti. Nepochybuji, že nyní dostane šanci ukázat své trenérské schopnosti v některém z ještě větších evropských klubů. My mu budeme držet palce. A kdo ví, třeba se k nám jednou vrátí," doplnil Šimeček.

Devětačtyřicetiletý Amiel přišel do Nymburka v roce 2010 jako asistent Ginzburga, už předtím externě spolupracoval s předchozím koučem Mulim Katzurinem. U týmu působili do roku 2013 a po dvouletém angažmá Litevce Kestutise Kemzury se vrátili. Od roku 2017 Ginzburg zůstal už jen u české reprezentace a Amiel se posunul do role hlavního kouče.

V té vyhrál 152 ze 154 zápasů domácí soutěže. V Lize mistrů měl bilanci 37 výher a 21 porážek a loni v ní byl vyhlášen nejlepším trenérem. Loni přistoupil při šetření kvůli dopadům pandemie koronaviru na nižší plat a setrval na lavičce. Tým vedl se slovinským asistent Aleksanderem Sekuličem, který od loňského listopadu je i hlavním trenérem slovinské reprezentace.

"Věděl jsem, že pravděpodobně nebude pokračovat, ale dneska samozřejmě bylo to oficiální potvrzení. Končí jedna éra a nějaká nová začíná. Myslím, že jsme toho s Orenem dokázali docela dost, klub byl pod jeho vedením úspěšný. Takže nezbývá než poděkovat," řekl kapitán Nymburka i české reprezentace Vojtěch Hruban.

"S tím, jak jsme byli úspěšní poslední sezony a jaký kredit mu dávali ostatní třeba teď naposledy na Final Eight v Novgorodu, tak bylo jasné, že Nymburk bude mít hodně těžké ho udržet," dodal Hruban.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články