Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Basketbalové reprezentaci by mohli chybět Veselý a Satoranský, rozhodne NBA

Praha – Zda nejlepší český basketbalista současnosti Jan Veselý vypomůže reprezentaci v kvalifikaci o mistrovství Evropy 2013, rozhodne jeho zaměstnavatel Washinghton. Veselého čeká klíčová druhá sezona v NBA, a proto i zástupci České basketbalové federace (ČBF) podle vlastních vyjádření chápou, pokud by klub českému hráči start nedoporučil. Reprezentaci by mohl chybět i rozehrávač Tomáš Satoranský v případě, že by byl draftován některým z klubů NBA.

Jan Veselý smečuje
zdroj: AP autor: Nick Wass

"Honzovi jsme nabídli pomoc a on má zájem reprezentovat. Vše nyní záleží na názoru Washingtonu," řekl místopředseda ČBF Jiří Zídek. "Vzali si čas na rozmyšlenou a očekávám, že na začátku přípravy v červenci by měli dát Honzovi vědět konečné doporučení, jak se k reprezentaci postavit. A to budeme akceptovat. Rozhodně nemáme v úmyslu Honzu přemlouvat, aby se postavil proti doporučení klubu," dodal.

Komunikaci s Washingtonem usnadňuje fakt, že viceprezidentem basketbalových operací Wizards je Tommy Sheppard, který působil v Denveru v době, kdy v dresu Nuggets hrál právě Zídek. "Máme dobré vztahy a jednáme spolu na rovinu. Oni nechtějí hráčům bránit v reprezentování, ale zároveň je třeba brát ohled na to, že Honza má za sebou náročnou nováčkovskou sezonu a před sebou asi nejdůležitější ročník kariéry," řekl Zídek.

Z vlastní zkušenosti ví, že druhý rok v NBA je klíčový. "Pro kariéru v NBA je nejdůležitější, jaký pokrok hráč udělá mezi první a druhou sezonou. Tam se láme chleba. Před Honzou je náročné léto, ve kterém musí zapracovat na fyzické kondici. Přeci jen má šanci na základní sestavu v NBA a to musíme respektovat," uvedl Zídek, který by ale přesto Veselému účast v reprezentaci doporučil. "Čekají ho čtyři a půl měsíce individuální přípravy, proto by mu zařazení do kolektivu reprezentace prospělo," dodal.

Jan Veselý v utkání s Detroitem
zdroj: AP autor: Duane Burleson

Pokud by Veselý reprezentaci neposílil, prezident ČBF Miroslav Jansta ho zatracovat nebude. "Bude makat na sobě, aby se prosadil v NBA, a tím bude zároveň pracovat i pro český basketbal. Svými výkony v NBA otevírá dveře dalším potenciálním hráčům z Česka," prohlásil Jansta. "Samozřejmě bychom ho rádi viděli v reprezentaci, ale je třeba brát v potaz i tento pohled," dodal.

Veselý již zahájil fyzickou přípravu. "Desátého června za ním přijede kondiční trenér a na konci června odletí do Washingtonu, kde bude hrát poloprofesionální letní ligu. Pak je na programu letní liga v Las Vegas. Do té doby už by mělo být jasné stanovisko Washingtonu směrem k reprezentaci," uvedl Zídek.

Otazník v reprezentaci visí i nad rozehrávačem Tomášem Satoranským, který se chystá na draft NBA. "Pokud by byl vybrán, tak by ho zřejmě také čekala letní liga NBA. Pak by se to muselo řešit," řekl Zídek.

Soupeři českého týmu budou Turecko, Itálie, Portugalsko a Bělorusko. "Postupují první dva týmy a čtyři nejlepší celky na třetích místech, což si myslíme, že by v konkurenci Turecka a Itálie mohl být právě náš případ. Nepostup by byl neúspěchem," dodal Jansta.

Zdroj
AAP

Hlavní zprávy

Nejčtenější články