Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Basketbalové juniorky postupují mistrovstvím světa, budou hrát o semifinále

České juniorské basketbalistky se probojovaly do čtvrtfinále mistrovství světa. Tým Romany Ptáčkové porazil na šampionátu v Debrecínu v prvním kole play-off Brazílii 74:64 a o postup do semifinále bude hrát v pátek s domácím Maďarskem, které vyřadilo Itálii (54:48).

Český tým postoupil do osmifinále jako vítěz základní skupiny, poté co kontumačně vyhrál nad Mali a po prohře s Kanadou porazil Japonsko. Brazilky v základní skupině ani jednou nevyhrály a po dalším neúspěchu je čekají boje o konečné 9. až 16. místo.

"Včera jsme hrály proti Japonsku zápas, který byl nesmírně důležitý pro nasazení do play-off. V případě porážky bychom šly na Francii nebo Španělsko, tedy ohromně těžký zápas. Takhle jsme si vybojovaly Brazílii," řekla svazovému webu Ptáčková.

Mladé Češky zlomily zápas ve třetí čtvrtině, v níž z jednobodového vedení odskočily do dvouciferného náskoku. Pět hráček přispělo k výhře dvouciferným počtem bodů, po patnácti daly rozehrávačky Petra Malíková ze Slovanky, jež přidala i devět doskoků, a Kateřina Zeithammerová z USK. Královéhradecká křídelní hráčka a nejlepší česká střelkyně na turnaji Dominika Paurová zaznamenala double double za 11 bodů a 10 doskoků.

"Brazílie nás v prvním poločase trochu zaskočila a narušila organizaci hry zónovou obranou, na kterou jsme dlouho hledaly recept, protože nám nepadalo z dálky. Byly jsme ale aktivní na útočném doskoku, kde jsme získaly 24 míčů, a bojovností jsme se dostávaly zpátky do hry. Další důležitou věcí bylo i to, že jsme zůstaly na deseti ztrátách, což se nám v minulých zápasech nedařilo," dodala Ptáčková.

Výběr U19 startuje na MS poprvé od roku 2009. Protože se v minulém roce kvůli pandemii koronaviru nehrály kontinentální šampionáty, které obvykle slouží jako kvalifikace, rozhodl s výjimkou afrických týmů o účastnících světový žebříček. V něm českým juniorkám patří mezi evropskými celky poslední postupové šesté místo.

V Maďarsku prošly základní částí bez porážky obhájkyně titulu Američanky, Rusky a také Francouzky, které už ale v osmifinále překvapivě podlehly 72:79 Kanadě. Severoamerický tým přitom postoupil do play-off přes výhru nad Češkami až z posledního místa skupiny D.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články