Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Basketbalisty roku jsou opět Satoranský a Vítečková

Mariánské Lázně - Nejlepším českým basketbalistou za sezonu 2013/14 byl zvolen Tomáš Satoranský, mezi ženami získala ocenění Eva Vítečková. Oba obhájili loňská prvenství, Vítečková triumfovala už popáté za sebou.

Basketbalista roku Tomáš Satoranský
zdroj: ČT24 autor: Pavel Němeček

Dvaadvacetiletý Satoranský triumfoval podruhé v kariéře. Nejenže patřil k oporám na loňském mistrovství Evropy, ale na klubové úrovni zažil životní sezonu; byl klíčovým hráčem Sevilly ve španělské lize s průměry 12,1 bodu a 4,8 asistence na zápas, co do užitečnosti pak patřil k nejlepším v celé soutěži. Svými výkony si říká o šanci v NBA, kam ho před dvěma roky draftoval Washington, ale odchovanec USK se ještě rozhodl zůstat v Evropě a přestoupil do Barcelony.

"Mám za sebou ještě lepší sezonu než loni, tak se to dalo asi trochu čekat, ale i tak je to perfektní pocit, i když už to není taková euforie jako loni, kdy to bylo poprvé," řekl Satoranský. "Stále mi ale chybí ještě asi šest vítězství, abych dohnal Jirku Welsche, který to dřív sbíral jako na běžícím pásu," poznamenal. V anketě porazil Jana Veselého, který byl v minulé sezoně jediným Čechem v NBA. Na třetím místě se umístil Vojtěch Hruban z mistrovského Nymburka.

Vítečková je dlouhodobě největší hvězdou mezi českými basketbalistkami. O triumf v anketě ji nepřipravilo ani to, že se loni rozhodla vynechat reprezentační sezonu a nestartovala na mistrovství Evropy. Nabrala však síly na nejlepší ročník USK Praha v klubové historii v podobě postupu na závěrečný turnaj Euroligy, přičemž jako kapitánka byla nejlepší Češkou v týmu s průměrem 9,9 bodu na zápas.

"Tato obhajoba byla asi nejtěžší z dosavadních výher v této anketě, protože jsem vynechala reprezentační sezonu. A dřív jsem to vyhrála právě hlavně kvůli reprezentaci. O to víc si toho vážím," řekla Vítečková. "Ale myslím, že hodně brzy už mě někdo vystřídá. Mládí se mi lepí na paty," dodala dvaatřicetiletá basketbalistka. Na pomyslných stupních vítězů ji doplnily dosavadní hráčky Brna Alena Hanušová a Tereza Pecková, přičemž Hanušová od nové sezony bude spoluhráčkou Vítečkové v USK.¨

Je nám líto, video expirovalo.
Vítečková se Satoranským obhájili Basketbalistu roku

Nejlepší mladou hráčkou byla zvolena Tereza Vyoralová, která loni debutovala v reprezentaci na mistrovství Evropy a patřila mezi opory VŠ Praha. Mezi mladými hráči kraloval pivot Pardubic Martin Peterka. Do síně slávy byli uvedeni vicemistr Evropy z roku 1967 Jiří Ammer, Robert Mifka a dvojnásobný účastník olympijských her Jiří Konopásek. Všichni tři byli členy týmu Slavie, který v roce 1969 vyhrál Pohár vítězů pohárů.

Satoranský a Vítečková za vítězství obdrželi diamantový šperk v designu basketbalového míče za 50 tisíc korun. "Tento jedinečný klenot zdobí 12 diamantů, které symbolizují 12 hráčů v týmu," řekl ředitel společnosti Diamond Capital a bývalý ligový hráč Josef Kurka. "Asi si ho schovám, ale určitě ho unosím více než Tomáš. Hlavně na podobné akce, jako jsou tato vyhlášení," řekla Vítečková, která si však cenu nemohla z rodinných důvodů převzít osobně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články