Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Basketbalistky znají soupeřky pro evropskou kvalifikaci, čekají je i Bělorusky

Složení jednotlivých skupin basketbalové kvalifikace o postup na mistrovství Evropy v roce 2023 je na světě. České reprezentantky se utkají s Nizozemskem, Běloruskem a Irskem. Boje o šampionát, který se bude hrát ve Slovinsku a Izraeli, začnou v listopadu. Rozhodl o tom los v Mnichově.

Utkání Česko – Bělorusko
zdroj: CZ BASKETBALL

"Z mojí strany je s losem spokojenost. Už se těším, až se vrhneme do přípravy i s obměněným reprezentačním družstvem. Uvidíme, na co budeme mít, proto jsem ve vyjádřeních k síle skupiny opatrný," řekl reprezentační trenér Štefan Svitek.

Kvalifikace se odehraje ve třech oknech: letos v listopadu, v listopadu 2022 a v únoru 2023. Na šampionát postoupí vítězové deseti skupin a doprovodí je také čtyři nejlepší celky z druhých míst.

O těch rozhodne upravené pořadí, do kterého se celkům z osmi čtyřčlenných skupin nebudou počítat výsledky s posledním týmem tabulky. Pokud mezi postupujícími bude Slovinsko s Izraelem, projde na mistrovství pátý, respektive šestý celek z druhých míst.

S Běloruskem se Češky utkaly v přípravě na letošní šampionát a zaznamenaly výhru 71:59 a porážku 54:57. Na mistrovství poté Bělorusky obsadily čtvrté místo. "Z prvního koše jsou přijatelnější soupeř," uvedl Svitek.

"Měli jsme možnost si proti nim letos v létě zahrát, tak víme, co nás bude čekat. Hrají rutinní basketbal založený na spolupráci hráček, které se dlouho znají. Uvidíme, jestli zkušené hráčky půjdou s týmem dále. Viděli jsme, že když v zápasech prostřídali, tak šla jejich kvalita dolů," dodal.

Nizozemsko se na ME kvalifikovalo premiérově od roku 1989, účast na letošním šampionátu mu však unikla jen o skóre. Irsko ještě na vrcholném kontinentálním turnaji nikdy nehrálo, v kvalifikaci Eurobasketu je poprvé.

"Nizozemsko to v poslední kvalifikaci mělo hodně těžké. Určitě jsou na vzestupu, je to nebezpečný tým, ale dá se s nimi hrát. Irsko je velká neznámá. V posledních letech zaznamenali úspěchy v mládeži, takže začali dobře pracovat i v ženském basketbale," uvedl Svitek.

Minulá kvalifikace se kvůli pandemii hrála formou uzavřených bublin, nyní se však podle regionálního ředitele mezinárodní federace FIBA Kamila Nováka pracuje na tom, aby se mohlo hrát i s diváky a klasicky systémem doma–venku.

Pokud se situace s koronavirem nezhorší, začnou Češky kvalifikaci doma proti Bělorusku a před fanoušky by se v soutěžním zápase představily poprvé od listopadu 2019. Ve druhém duelu listopadového okna nastoupí v Irsku.

České basketbalistky budou v kvalifikaci usilovat o postup na patnácté mistrovství Evropy za sebou. V posledních letech se jim však na závěrečných turnajích nedaří, letos a předloni obsadily shodně předposlední 15. místo.

Los skupin kvalifikace mistrovství Evropy 2023 basketbalistek:

Skupina A: Německo, Bosna a Hercegovina, Belgie, Severní Makedonie.
Skupina B: Litva, Ukrajina, Francie, Finsko.
Skupina C: Rumunsko, Maďarsko, Španělsko, Island.
Skupina D: Polsko, Slovinsko, Turecko, Albánie.
Skupina E: Bulharsko, Chorvatsko, Srbsko.
Skupina F: Dánsko, Černá Hora, Rusko, Rakousko.
Skupina G: Portugalsko, Velká Británie, Řecko, Estonsko.
Skupina H: Lucembursko, Slovensko, Itálie, Švýcarsko.
Skupina I: Nizozemsko, ČR, Bělorusko, Irsko.
Skupina J: Izrael, Lotyšsko, Švédsko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články