Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Basketbalistky zachránily postup v posledních sekundách

Ljepaja (Lotyšsko) - Až zvrat v závěrečných sekundách zajistil českým basketbalistkám na mistrovství Evropy v posledním utkání skupiny A těsné vítězství nad Ukrajinou 79:77, a tím i postup do osmifinálové části. Ještě jedenáct minut před koncem přitom prohrávaly rozdílem 16 bodů a hrozila jim třetí porážka, která by znamenala konec na šampionátu a nejhorší vystoupení v historii samostatné České republiky.

V úvodu dlouho ostře kontrastovala nervózní a nepřesná hra českého výběru s nečekanou agresivitou a bojovností soupeřek. Kombinace českých hráček vázla na častých nedorozuměních, kdy daly několikrát Ukrajinkám míč přímo do rukou. Základní pětka působila často bezradně, vedle souhry vázla i koncovka a doskakování. Po sedmi minutách Ukrajinky vedly 18:4.

Za tohoto stavu trenér Milan Veverka sáhl k riskantnímu tahu a vyměnil celou pětku. Jeho rozhodnutí přineslo nečekaně rychlý úspěch, za tři a půl minuty se české hráčky vrátily po sérii 17:3 do zápasu, neboť vyrovnaly na 21:21. Střelecky zářily v této fázi zejména Bednářová a Pecková.

Po koši Peckové v 11. minutě vedly české hráčky poprvé v utkání 23:21, pohodu ale nezískaly. Výkon se opět vrátil do původních kolejí z úvodu utkání. Český tým opět zcela vypadl z role a trápil se ve všech činnostech. Proto také agresivnější a důraznější Ukrajinky získaly stejně snadno zpět dvanáctibodový náskok 39:27. Do přestávky Ukrajinky vedly o deset bodů 41:31.

Češky obrátily skóre až v poslední minutě

Soupeřky získaly ve druhém poločase dokonce šestnáctibodový náskok 57:41. Po přechodu na zónovou obranu a přesných trojkách Vítečkové se opět pokusil český tým vzchopit a snížil na 61:64. Ukrajinky ještě jednou odskočily a čtyři minuty před koncem vedly o deset bodů. V závěru ztratily předcházející klid i přesnost a umožnily českým hráčkám výsledek otočit.

"Čekal jsem až do poslední čtvrtiny na přechod k zónové obraně, kterou jsme soupeřky zaskočili. Samozřejmě se po určité době na změnu Ukrajinky adaptovaly. Ale změnou obrany se nám podařilo náskok snížit," řekl Veverka.

V závěrečné čtvrtině české hráčky zlepšily koncovku a stahovaly náskok soupeřek. Střelecky se probudila zejména Vítečková. Tříbodový koš Peckové 43 sekund před koncem znamenal vyrovnání na 75:75. V koncovce školácky ztratila nejlepší hráčka Ukrajiny Gorbunovová míč, stáhla unikající Veselou, která proměnila oba trestné hody a český tým šťastné vítězství už udržel.

Ukrajina - Česko 77:79 (21:21, 41:31, 57:44)

Nejvíce bodů: Ogorodnikovová 23, Gorbunovová 21, Birjuková 14, Kochubejová 9 - Vítečková 16, Pecková a Bednářová po 15, Veselá 11. Trestné hody: 11/9 - 21/17. Fauly: 22:14. Trojky: 8:10. Doskoky: 38:35.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články