Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Basketbalistky v přípravě přehrály Velkou Británii

Praha - České basketbalistky v předposledním přípravném utkání před kvalifikací o olympijské hry zvítězily v Praze nad Velkou Británií 67:56. Svou bilanci v přípravě tak vylepšily na čtyři vítězství a pět porážek. Generálkou na kvalifikaci bude středeční duel rovněž s Velkou Británií, který na Folimance začne v 18:00. Po zápase vybere trenér Lubor Blažek ze současné čtrnáctičlenné nominace dvanáct hráček, které odcestují do Ankary.

Hana Horáková
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Češky se proti aktivně bránícím Britkám těžce prosazovaly, zvláště když se jim příliš nedařila střelba. I ostrostřelkyně Vítečková minula nezvykle mnoho svých pokusů. Britky na tom však byly v útoku ještě hůře a míjely i z vyložených pozic. A tak se Češky postupně dostávaly do výraznějšího vedení, a to především zásluhou nájezdů do koše a výškové převahy pivotek.

Po povedeném vstupu do druhé čtvrtiny české reprezentantky odskočily až na šestnáctibodový rozdíl, jenže pak Britky přitvrdily v obraně, kterou praktikovaly po celém hřišti, a snížily ztrátu na osm bodů. Zásluhu na tom měla především rozehrávačka Leedhamová. Britky pokračovaly v agresivní obraně, kterou ale Češky byly schopné kombinací a nájezdy rozebrat a zakončovat zpod koše, ovšem často nepřesně.

A tak se jejich náskok stále snižoval a 13 minut před koncem to bylo už jen o tři body. To české hráčky probudilo. Zaktivnily obranu, čímž nutily soupeřky k chybám, a především zpřesnily střelbu. Šňůrou 7:0 v závěru třetí čtvrtiny tak soupeřkám utekly znovu na dvouciferný rozdíl a ten v poslední části udržely až do konce zápasu. Nejlepší střelkyní českého týmu byla Vítečková s 13 body, přestože trefila jen tři z deseti střel.

"Britky hrají hodně agresivní obranu a dnes nám to ukázaly. Měli jsme s tím velké problémy. Výhra nad nimi je ale dobrý výsledek," řekl po utkání trenér Blažek. "Každopádně to byla dobrá příprava. Britky jsme si schválně vybírali, protože je to podobný tým jako (soupeři v olympijské kvalifikaci) Argentina a Nový Zéland. Menší a hodně agresivní," dodal Blažek.

V týmu prý cítí nervozitu, neboť se stále bojuje o místo v sestavě. "Jelikož budeme hrát proti menším týmům, tak budeme asi volit i menší sestavu. Každopádně o dvě místa v sestavě bojuje čtveřice hráček," naznačil Blažek. "Ta nervozita se přenáší na hřiště, z čehož vyplývají chyby. I když některé z nich jsou pro mě nepochopitelné. To je spíše o ztrátě koncentrace. Věřím, že výkonnost ještě půjde nahoru," dodal.

Přípravné utkání basketbalistek v Praze:

ČR - Velká Británie 67:56 (18:10, 33:23, 52:42)

Nejvíce bodů: Vítečková 13, Veselá 10, Horáková, Elhotová a Kulichová po 8 - Leedhamová 13, Andersonová 10, Pageová 8. Fauly: 15:21. Trestné hody: 18/16 - 11/9. Trojky: 5:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články