Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Basketbalistky USK vzdorovaly, Jekatěrinburgu ale podlehly

Jekatěrinburg (Rusko) – Jen první poločas dokázaly basketbalistky USK vzdorovat v 8. kole Evropské ligy Jekatěrinburgu, asi největšímu favoritovi celé soutěže. Po vyrovnané první půli se hráčkám USK přestalo dařit v útoku a ruskému celku nakonec podlehly 74:84. Pražanky tak podlehly Jekatěrinburgu podvanácté v řadě a v tabulce skupiny A zůstávají se třemi porážkami a čtyřmi výhrami na třetím místě.

Ilustrační foto

Podobně jako v prvním vzájemném utkání v Praze byly české mistryně Jekatěrinburgu dlouho minimálně vyrovnaným soupeřem. V úvodu se jim dařilo především v útoku, kde měly dlouho úspěšnost nad 50 procent. Střelecky se prosazovala zejména Eva Vítečková, která dala v první čtvrtině 10 ze svých 23 bodů.

Jekatěrinburg táhla americká hvězda Diana Taurasiová, autorka 28 bodů však dlouho čekala na větší podporu od spoluhráček. Když pak obrana USK dovolila domácím na přelomu první a druhé čtvrtiny během čtyř minut jediný bod z trestného hodu, povedlo se českým mistryním odskočit až na osmibodový rozdíl (22:30).

Jenže kolem 16. minuty udělaly hráčky USK několik zbytečných chyb, nepohlídaly si doskok a umožnily domácím šňůru 10:0, po které se Jekatěrinburg dostal do vedení. V posledních 10 vteřinách první půle zařídila dva koše uzdravená opora Danielle Robinsonová, která od začátku sezony laborovala se zraněním, a USK šel do šaten s těsným vedením.

Ve druhém poločase však Jekatěrinburg výrazně zlepšil obranu a hostujícím hráčkám se přestala dařit střelba. Ještě chvíli držely vedení, ale pak za deset minut hry daly jediný koš z pole zásluhou trojky Vítečkové, zatímco vlastními chybami dovolily domácím několik snadných košů z brejků.

Jekatěrinburg utekl osm minut před koncem až na 14 bodů, a když se USK nepovedlo využít ani několik protiútoků a snadnějších pozic, dovedl zápas k poklidnému vítězství. USK nepomohlo ani šest trojek Vítečkové, která díky 23 bodům zaznamenala nejlepší střelecký výkon v soutěži od února 2012. Pražankám nebyly nic platné ani double double Kii Vaughnové a Sonji Petrovičové za 13 bodů a 10, respektive 12 doskoků.

"Dlouho to byl pro nás dobrý zápas, ale dvouminutový výpadek nás připravil o šanci na lepší výsledek. Nedaří se nám udržet koncentraci celých 40 minut," litovala trenérka Natália Hejková. "Jekatěrinburg je nejlepší tým skupiny, ale dlouho jsme s nimi hrály vyrovnaně. Bohužel jsme ve druhé půli udělaly několik chyb, soupeř utekl na 10 bodů a proti tak silnému týmu se zápas těžko otáčí," dodala Vítečková. 

V týmu domácích předvedla nejlepší výkon od letního příchodu Alba Torrensová. Bývalá nejlepší hráčka Evropy zaznamenala 16 bodů a ve druhé půli táhla tým spolu s Taurasiovou.  "Byl to pro nás ale těžký zápas. Hráčky USK zahrály výborně a nepochybuji o tom,že se s nimi opět uvidíme ve čtvrtfinále či semifinále soutěže," prohlásila trojnásobná olympijská vítězka Taurasiová. 

Skupina A:

Jekatěrinburg - USK Praha 84:74, Wisla Krakov - Košice 70:50, Montpellier - Galatasaray Istanbul 48:59. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články