Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Basketbalistky USK vydřely výhru v Košicích a přiblížily si postup

Košice - Basketbalistky ZVVZ USK Praha zvládly v Evropské lize dramatické utkání v Košicích a výhrou 74:70 se vrátily na postupové příčky do play-off. K definitivní jistotě postupu mezi osm nejlepších týmů soutěže by jim mělo stačit vyhrát jedno ze zbývajících dvou utkání. Košice naopak po prohře mají jistotu, že skončí poslední ve skupině A.

Sport
zdroj: ČT4

Pražanky za sebou měly minulý nevydařený zápas s Galatasarayem, ve kterém nastřílely druhý nejnižší počet bodů ve své euroligové historii. A i v Košicích jim dlouho trvalo, než se v útoku chytily. Proměnily jedinou z úvodních 11 střel a bodově se byla schopná výrazněji prosadit jen Sonja Petrovičová. Naopak se v úvodu trápila rozehrávačka Laia Palauová, která v první desetiminutovce ztratila pět míčů.

Košice, které v průběhu sezony opustilo už pět opor, si tak v první čtvrtině vytvořily vedení o šest bodů. Až ve druhé části se probraly i hráčky USK a dvě trojky uzdravené Kateřiny Elhotové pomohly ke srovnání na 21:21. Košice sice záhy znovu odskočily na pět bodů, ale pak české mistryně předvedly šňůru 14:3 a utekly soupeři na sedmibodový rozdíl.

Košice se nevzdávaly

Už se zdálo, že se povedlo zlomit odpor slovenského celku, jenže závěr poločasu vyšel lépe Košicím a skóre bylo znovu vyrovnané. Do druhé půle nastoupila se střeleckou slinou do té doby dobře bráněná Eva Vítečková a dvěma rychlými trojkami pomohla znovu odskočit na osm bodů, ale Košice se opět nevzdaly a šňůrou 13:2 se samy dostaly do vedení.

Utkání tak bylo dramatické až do konce. Hráčky USK však prokázaly větší kvalitu a především zkušenost, když je dirigovala jedna z nejzkušenějších rozehrávaček v soutěži Palauová. V kritických chvílích sama skórovala nebo našla volnou spoluhráčku. Důležitou roli hrála i Elhotová, která v poslední části dala sedm bodů včetně cenné trojky na 64:64 pět minut před koncem.

Rozhodující slovo si však vzala nejlepší střelkyně utkání Petrovičová a 77 vteřin před koncem zajistila USK čtyřbodové vedení. Košice sice 13 vteřin před koncem snížily, ale Petrovičová následně rozhodla z trestných hodů.

Domácím se nelíbil výkon rozhodčích

"Byly to nervy až do konce. O to více si cením, že jsme vybojovaly toto pro nás důležité vítězství. V závěru rozhodlo, že jsme podaly týmovější výkon," hodnotila trenérka USK Natália Hejková.

"Dělali jsme chyby a špatně jsme bránili střelbu soupeře, ale zápas byl ovlivněný rozhodčími. Odpískali nám dva nesportovní fauly, které nebyly. Hráčky cítily křivdu. Osobně jsem na palubovkách Euroligy takové rozhodování ještě nezažil," prohlásil trenér Košic Maroš Kováčik.

Košice - ZVVZ USK Praha 70:74 (19:13, 36:38, 56:52)

Nejvíce bodů: Langhorneová 20, Žirková 14, Rodgersová 10 - Petrovičová 25, Elhotová 13, Vaughnová a Vítečková po 9. Fauly: 21:16. Trestné hody: 13/10 - 17/14. Trojky: 6:6. Doskoky: 38:36.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články