Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Basketbalistky USK v repríze finále přivítají Jekatěrinburg

Praha - Repríza posledního finále Evropské ligy basketbalistek čeká hráčky ZVVZ USK Praha, které v závěrečném kole základní části doma na Královce přivítají hlavního favorita soutěže Jekatěrinburg. Pokud by se českým šampionkám povedlo zopakovat překvapivý triumf z loňského finále, měly by šanci na druhé místo ve skupině B znamenající výhodu domácího prostředí pro play-off. Zároveň by však musel Orenburg prohrát s Castors Braine. Přímý přenos sledujte na ČT sport a našem webu od 19:00.

Sport
zdroj: ČT4

Před téměř přesně deseti měsíci Pražanky doma Jekatěrinburg šokovaly a výhrou 72:68 získaly premiérový euroligový titul. Navíc v úvodu této sezony ruského giganta porazily i v Superpoháru a blízko byly výhře i na jeho hřišti v úvodním vzájemném utkání ve skupině, když prohrály 73:76 až trojkou Diany Taurasiové v poslední vteřině.

Tentokrát však bude favoritem Jekatěrinburg, především proto, že tým USK trápí zdravotní potíže. Do utkání nenastoupí dvě klíčové hráčky Sonja Petrovičová a Candice Dupreeová. Při jejich absenci by měla dostat větší prostor česká reprezentantka Alena Hanušová, která v minulém kole nastřílela 22 bodů Gironě.

USK - Jekatěrinburg
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"Zranění nás letos provázejí celou sezonu. Dvě hráčky základní pětky nenastoupí, což je proti Jekatěrinburgu dost tvrdý oříšek. Mají kádr nabitý hvězdami a na každý post mají dvě kvalitní hráčky," řekla trenérka Natália Hejková.

Jekatěrinburg je nejbohatším euroligovým celkem, čemuž odpovídá i složení kádru. Vedle Taurasiové, která patří mezi nejlepší hráčky historie a s 21,3 bodu na utkání je jasně nejlepší střelkyní soutěže, jsou to bývalé nejlepší hráčky Evropy Alba Torrensová a Sancho Lyttleová ze Španělska, francouzská pivotka Sandrine Grudaová, dominantní americká pivotka schopná smečovat Brittney Grinerová či Američanky s evropským pasem Deanna Nolanová a Kristi Toliverová.

Po nepřesvědčivé první polovině sezony se navíc Jekatěrinburg rozehrál a poslední čtyři zápasy přesvědčivě vyhrál. V minulém kole přehrál 93:48 Kayserispor, který dvakrát USK porazil. Zápas bude také soubojem nejlepšího útoku soutěže (Jekatěrinburg) a nejlepší obrany (USK).

Závěrečné zápasy rovněž určí soupeře pro čtvrtfinále. Proti USK se stále může postavit jeden z trojice Kursk, Galatasaray Istanbul, Schio.

Je nám líto, video expirovalo.
Hejková: Známý mi říkal, že v druhé skupině máme na každého
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články