Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Basketbalistky USK v Eurolize bez větších problémů porazily Gironu

Praha - Basketbalistky ZVVZ USK Praha vyhrály v Evropské lize potřetí za sebou, když doma porazily španělského mistra Gironu 68:43. V tabulce skupiny B se do čtvrtka posunuly do čela a mají stejně bodů jako Orenburg, který překvapivě doma prohrál s Wislou Krakov, a zatím neporažený Jekatěrinburg. Ruský klub se ve čtvrtek vrátí na první místo bez ohledu na výsledek zápasu s Kayserisporem a za týden přivítá českého mistra v repríze posledního finále Euroligy.

USK - Girona
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Prohra Orenburgu nám pomůže, pokud ho dokážeme porazit doma a vyhrajeme to, co bychom vyhrát měly. To by mohlo smazat naši úvodní prohru doma s Kayserisporem," prohlásila trenérka Natália Hejková. Obhájkyně titulu se po reprezentační přestávce rozjížděly pomalu a za úvodní čtyři a půl minuty daly jediný koš. V útoku hodně chybovaly, ale pomohl jim příchod španělské reprezentantky Marty Xargayové, která jen za poločas získala v obraně pět míčů, z čehož plynuly rychlé protiútoky a snadné koše.

Klíčovou roli ale hrála druhá Španělka v domácím týmu Laia Palaouvá, která stejně jako Xargayová své krajanky v dresu soupeře nešetřila a už do poločasu měla sedm asistencí. Celkem zápas zakončila s devíti body, šesti doskoky a 11 asistencemi a dostala se na první místo mezi nahrávačkami v celé soutěži. "Mám radost, že rozhodly právě španělské hráčky. Hrály velmi dobře. Marta hlavně v obraně, což nám hodně pomáhá. Má velmi dobrou intuici a je tam, kde má být. Její zisky pomohly týmu se chytnout. V agresivní obraně je výborná, asi nejlepší z týmu," pochválila Xargayovou trenérka Hejková.

"Byl to pro mě speciální zápas, protože jsem v Gironě začínala, ale já jsem vždy motivovaná, ať je to proti komukoli," řekla Xargayová. "Kromě Supercupu to byl dnes asi můj nejlepší zápas za USK v Eurolize. Vždy se snažím týmu pomoct, dnes to bylo lepší možná kvůli tomu, že tu byli rodiče," dodala autorka sedmi bodů, šesti získaných míčů a čtyř asistencí.

Girona přijela do Prahy bez dvou klíčových hráček Artemis Spanouové a především Američanky Chelsea Grayové, která se rozhodla v týmu skončit. Přesto se soupeř dlouho držel. USK pomohly až tři trojky v závěru první půle, o které se podělily Kateřina Elhotová a Sonja Petrovičová. Náskok se však stále držel v jednociferné rovině. Až dvanáct minut před koncem po koších Aleny Hanušové narostlo vedení na jedenáct bodů. Klíčem ale byla hlavně obrana, která soupeři povolila za třetí čtvrtinu jen šest bodů.

"První poločas byl statický, hráčky si nevěřily a hrály jsme do plných. Roli hrálo i to, že Girona hraje promyšlený útok do poslední vteřiny a my jsme ztrácely koncentraci. To nám nesedí. My musíme hrát rychlý a agresivní basketbal, pak jsme nejlepší a zlomíme každého. Profesorský basketbal, to není naše. Jsem ráda, že ve druhé půli už tým dokázal realizovat záměry, se kterými jsme do zápasu šly," konstatovala Hejková.

V poslední čtvrtině už bylo utkání jasnou záležitostí. Domácí trenérka ale nechávala na hřišti nejsilnější sestavu, aby výhra byla směrem k odvetě co nejvyšší, a náskok nakonec narostl až na konečných 25 bodů. "Věděly jsme, že to nebude snadné, a to také nebylo. Před reprezentační pauzou jsme hrály dobře, ale teď jsme měly půlku týmu unavenou a druhou nerozehranou. Ve druhé půli jsme začaly hrát rychleji, měly jsme více hráček do rotace a získaly jsme výhodu. Nakonec je z toho velký rozdíl, ale nebylo to snadné," dodala Hejková. 

Utkání 6. kola skupiny B Evropské ligy basketbalistek:

ZVVZ USK Praha - Girona 68:43 (16:13, 33:29, 47:35) Nejvíce bodů: Kat. Elhotová 17, Petrovičová 12, Hanušová a Palauová po 9 - Kněževičová 13, Pikciuteová 10, Mingová 6. Fauly: 15:11. Trestné hody: 8/6 - 10/6. Trojky: 6:3. Doskoky: 27:34.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články