Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Basketbalistky USK v Bourges prohrály 51:63

Bourges - Basketbalistky USK Praha vstoupily do nové sezony Evropské ligy porážkou 51:63 na půdě francouzského Bourges. O výsledku rozhodla už první čtvrtina, kterou české mistryně prohrály o 12 bodů. USK nepomohlo ani 20 bodů a deset doskoků Američanky DeLishy Miltonové-Jonesové.

Lindsay Whalenová v dresu USK
zdroj: ČTK

Pražankám se nevydařil vstup do zápasu, po šesti minutách svěřenkyně trenéra Lubora Blažka prohrávaly už 6:17. Přes aktivní obranu Bourges se navíc český tým špatně prosazoval z perimetru, a tak se o většinu bodů první čtvrtky postaraly podkošové hráčky Miltonová-Jonesová a Burgrová, která se v létě vrátila do USK právě z Bourges. Francouzský celek tak rychle získal dvanáctibodový náskok, který si udržoval. USK sice od konce první čtvrtiny hru vyrovnal, ale nedařilo se mu snižovat ztrátu na soupeře.

"Bohužel ta první čtvrtina rozhodla. Nedařilo se nám v obraně ani v útoku a znervóznili jsme. Pak už jsme to měli těžké," přiznal po utkání trenér Blažek. Třetí část zastihla oba týmy ve střelecké mizérii, USK dokonce pět minut nedal ani bod. Ztráta tak narostla na 17 bodů. V závěru čtvrtiny sice Elhotová trojkou vykřesala naději, když snížila na deset bodů, ale Bourges vždy dokázalo zareagovat.

V poslední desetiminutovce se přesto povedlo pražskému celku zaútočit. Po sérii 12:2 to bylo jen o pět bodů a vypadalo to na drama. Bourges však neznervóznilo a Kaltsiduová pěti rychlými body vrátila Francouzkám dvouciferný náskok, čímž rozhodla o výhře. "Měli jsme problém s úspěšností střelby. Samozřejmě k tomu přispěla obrana Bourges, ale nebylo to jen jí. Měli jsme tam otevřené pozice i nájezdy do koše, ale zakončení nebylo optimální," hledal důvody porážky Blažek.

"Navíc jsme výrazně zaostali při doskocích, kterých měl soupeř o jedenáct více. Při střelbě na tom oba celky byly podobně, ale oni si byli schopní míč doskočit a dostat se k opakované střelbě. Přitom v sobotu v přípravě s USA jsme dokázali tak silný celek uskákat, dnes ale ne," dodal trenér Pražanek.

Odmítl však spekulovat o tom, nakolik dnes USK chyběla rozehrávačka Lindsay Whalenová, která se teprve vrací z WNBA. Především při bránění klíčové hráčky soupeře Dumarcové, autorky 15 bodů a pěti asistencí, by jistě byla platná. "Samozřejmě taková hráčka vždy chybí. Ale snad tento handicap brzy napravíme a budeme hrát v plné síle," doufal Blažek.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Tomáše Budky

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články