Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Basketbalistky USK slaví, přes Orenburg přešly do Final Four

Orneburg (Rusko) - Basketbalistky ZVVZ USK Praha si potřetí za sebou zahrají Final Four Evropské ligy. Mezi čtyři nejlepší celky soutěže postoupily po výhře 70:57 v rozhodujícím třetím čtvrtfinále na hřišti loňského finalisty Orenburgu. S ruským týmem přitom prohrály první zápas o 23 bodů, domácí odvetu však zvládly a vynutily si třetí duel. V něm české mistryně nezlomilo ani třináctibodové vedení soupeře.

Utkání USK Praha - Orenburg
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Závěrečný turnaj se bude hrát 14. a 16. dubna. Vedle USK se na něm představí také ruské celky Jekatěrinburg a Kursk a turecký Fenerbahce Istanbul, který v rozhodujícím třetím čtvrtfinále porazil Salamancu 87:80. Pořadatel Final Four zatím nebyl oznámen, ale favorizován je Kursk, se kterým se USK utká v semifinále.

"Pořadatel ještě jistý není. Lidé tu říkají, že to bude v Jekatěrinburgu, protože v Kursku není infrastruktura. Počítáme s tím, že to bude v Rusku," řekla trenérka USK Natália Hejková. "Hrát ale budeme proti Kursku, což je velký favorit. My budeme černý kůň vzadu a můžeme jen překvapit. Ale můžeme si vzpomenout na zápas z prosince, kdy jsme u nich odehrály dobrý zápas," připomněla těsnou prohru 66:69.

V sestavě Orenburgu chyběla klíčová hráčka Amanda Zahuiová, která si z předchozího duelu v Praze přivezla svalové zranění a spoluhráčky podporovala jen z lavičky v civilu. Pražanky však oslabení soupeře dlouho nedokázaly využít a trvalo jim, než se změně hry soupeře přizpůsobily.

Zatímco hráčky USK se v útoku trápily a v úvodu nedaly pět minut ani bod, domácí basketbalistky trefovaly téměř vše a už v první čtvrtině si vypracovaly třináctibodový náskok.

"Tak to občas bývá, že když týmu chybí opora, semkne se. Padalo jim tam úplně všechno. Ale vydrželo to jen jednu čtvrtinu," konstatovala Hejková.

Pak se ale v dresu USK rozstřílela Marta Xargayová, která dala sedm bodů v řadě a vrátila hosty do hry. Do poločasu nasbírala 15 bodů a spolu s Candice Dupreeovou měla hlavní zásluhu na tom, že se na přestávku šlo při rozdílu pouhých tří bodů pro domácí.

Domácí velmi dobře bránily nejlepší střelkyni USK Sonju Petrovičovou, která za první poločas ani jednou nevystřelila ze hry. Srbská mistryně Evropy si ale vše vynahradila 16 body po přestávce.

"Sonja byla zraněná a původně ani nevěřila, že bude moci hrát. První minuty byla neviditelná, ale pak zafungoval adrenalin. Necítila bolest a hodně týmu pomohla. Možná ji pak i trochu podcenily, že nemůže. Ale ona v zápalu boje na zranění zapomněla," ocenila Hejková výkon opory.

Sport
zdroj: ČT4

České mistryně výborně bránily, za prvních pět minut druhé půle dovolily Orenburgu jediný koš a bylo z toho vedení USK. O obrat se starala zejména do té doby neviditelná Petrovičová, která se dokázala prosadit i přes těsnou obranu a ve třetí čtvrtině dala devět ze čtrnácti bodů svého týmu.

Soupeř se bez Zahuiové najednou nemohl prosadit v útoku, zkoušel těžké střely a český tým šel do trháku. Rusky se pokusily zápas zlomit presinkem, ale Pražanky vedené zkušenou rozehrávačkou Laiou Palauovou si s tím poradily a postup si pohlídaly. Budou mít nyní možnost napodobit rok 2015, kdy celou soutěž senzačně vyhrály.

"Stále se držíme ve špičce a to je úžasné. Přitom nám oproti předchozím rokům chybí osobnosti jako Eva Vítečková, Jana Veselá či Kateřina Elhotová. Přesto jsme tam znovu, takže si toho hodně ceníme," uvedla Hejková. "Tým už v tomto složení určitě nebude spolu v další sezoně. Dojde k omlazení, takže je to i pro tyto hráčky odměna. Tým je z mého pohledu prostě úžasný a nyní si spolu zahraje další Final Four," radovala se zkušená trenérka, která se do Final Four dostala už podvanácté v kariéře.

Čtvrtfinále Evropské ligy basketbalistek - 3. zápasy:

Naděžda Orenburg - ZVVZ USK Praha 57:70 (24:13, 37:34, 45:48)

Nejvíce bodů: Anojkinová a Žediková po 10, Mitchellová a Ouvinaová po 8 - Dupreeová 21, Petrovičová 18, Xargayová 16. Fauly: 15:16. Trestné hody: 12/9 - 11/9. Trojky: 6:3. Doskoky: 32:36. Konečný stav série: 1:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články