Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej: HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec

Basketbalistky USK si výhrou nad Bourges spravily chuť

Praha - Obhájkyně euroligového titulu ZVVZ USK Praha porazily v hale Královka Bourges 63:49. Pražanky napravily nepovedený vstup do Euroligy - domácí prohru s tureckým Kayserisporem. Francouzský soupeř rychle vedl o deset bodů, ale úřadující šampionky ve druhé čtvrtině předvedly skvělou obranu a šňůrou 16:0 získaly zápas pod kontrolu. Další zápas sehraje USK za týden v Orenburgu.

"Na začátku jsem slibovala, že to nebude hezký basketbal, a opravdu moc nebyl," shrnula trenérka USK Natália Hejková. "Krok dopředu to je, ale potřebujeme se ještě zlepšovat," dodala.

"Začali jsme katastrofálně, jako by se nám vracel zápas s Kayserisporem. Za první čtvrthodinku 14 bodů v našem koši… Naštěstí jsme se vzpamatovaly a druhá čtvrtina už byla s energií, tu jsme si udržely až do konce," prohlásila Hejková po utkání.

Strašný začátek, dobrá druhá čtvrtina

Pražankám před týdnem nevyšel vstup do soutěže, když doma nezvládly prodloužení s Kayserisporem, který shodou okolností i druhý zápas v EL vyhrál až v nastavení (60:56 nad Castors Braine). A i proti francouzskému mistrovi začal USK špatně a po pěti minutách prohrával 4:14.

Jenže ve druhé čtvrtině domácí hráčky nedovolily soupeři přes šest minut dát ani bod. Samy předvedly šňůru 16:0, kterou táhly zejména Američanky Kia Vaughnová a Danielle Robinsonová. Spolu daly 18 bodů USK za sebou.

"Přes týden jsme hledaly chyby, ale řekla jsem hráčkám, že se může stát na cestě nehoda, ale kvůli tomu přece nepřestaneme jezdit autem. Nehoda se může stát, nám se stala v prvním kole, ale i přesto je potřeba znovu sednout do auta a nastartovat a jet dál. První kilometry nebyly nic moc, ale pak se to rozeběhlo," dodala.

České mistryně šly do druhé půle s vedením o 12 bodů a tentokrát už obrat jako proti Kayserisporu nedopustily. Zkušeně si vedení hlídaly a výraznou převahu měly zejména pod košem. Soupeře na doskocích přeskákaly 44:25 a hráčkám francouzského celku dovolily jediný útočný doskok.

Nejlepší střelkyní byla se 16 body Kia Vaughnová, která přidala i deset doskoků, na obratu se ale výrazně podílela i česká pivotka a bývalá hráčka Bourges Ilona Burgrová, s níž na hřišti USK svého soupeře přehrál o 24 bodů.

"Bylo to takové typické utkání s Bourges. S nimi se nikdy nehraje lehce a zápas skončí kolem šedesáti bodů. Hlavní je, že jsme vyhrály. To je velmi důležité na psychiku. Kdybychom ho prohrály, tak bychom se dostaly do velmi, velmi, velmi složité situace. Ani si to nechci představit, co by bylo," řekla Hejková.

ZVVZ USK Praha - Bourges Basket 63:49 (12:18, 35:23, 46:34)

Nejvíce bodů: Vaughnová 16, Robinsonová 14, Kateřina Elhotová 11 - Dumercová a Leedhamová po 12, Pageová 10. Fauly: 18:18. Trestné hody: 12/10 - 14/11. Trojky: 3:4. Doskoky: 44:25.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články