Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Basketbalistky USK si poradily s nejlepší obranou Evropské ligy

Český mistr přidal v sedmém zápase Evropské ligy šestou výhru. V něm proti nim stály Polkowice, tým s nejlepší obranou v soutěži. Ale hráčky USK si s ní dokázaly bez problémů poradit. Potvrdily, že jsou naopak druhým nejproduktivnějším celkem, a v klidu si došly pro vítězství 78:53. Pražský celek tak dál drží druhé místo o bod za neporaženým Jekatěrinburgem. Pro Polkowice to byla třetí porážka ze sedmi utkání.

Alyssa Thomasová z USK uniká Tiffany Hayesové
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Polský mistr, s nímž jeho český protějšek vyhrál poslední tři zápasy, nastoupil s jedinou polskou basketbalistkou v základní pětce. Úvodní koš dala Kateřina Elhotová, jejíž střelecké schopnosti táhly USK. Hostující celek však v úvodních minutách dokazoval, že jeho defenziva je opravdu hodně nepříjemná a tvrdá. Pražský tým si na to pět minut zvykal, pak zlepšil obranu, pohyb i střelbu a zvolna si vypracoval náskok, který už si pohlídal.

V polovině zápasu český tým vedl o patnáct bodů 44:29 hlavně zásluhou Elhotové, jejíž sestra Karolína tentokrát nenastoupila. Podle basketbalistky mohl být náskok ještě vyšší. "Musíme se vyvarovat hloupých ztrát a pak to bude ještě lepší. Neřekla bych, že je to zatím nejlepší obrana, proti níž jsme hrály," konstatovala hráčka, která měla v poločase na kontě 16 bodů.

Pak převzala roli Alyssa Thomasová, nejužitečnější hráčka sezony, dala 21 bodů, přidala jedenáct doskoků a devět asistencí. Jen těsně jí tak unikl mezi ženami vzácný triple double.

"Pro mě je Alyssa ohromné překvapení. Měří jen o kousek víc než já a umí si skvěle pod košem poradit. Má i hodně asistencí. Jsem ráda, že ji mám v týmu," ocenila spoluhráčku Elhotová. "Je to basket, který já mám hrozně ráda. A po dlouhé době mám materiál, abychom takový basket mohly hrát. Příchod Alyssy byl v tomto směru rozhodující moment," dodala trenérka Natálie Hejková.

USK už před koncem třetí čtvrtiny nastřílel soupeřkám přes 56 bodů, což byl průměr toho, kolik polský celek v předchozích zápasech inkasoval. Pražanky pak těsně nedokázaly vystřílet svůj bodový průměr, který je 80 bodů.

"Nečekala jsem, že to bude zas s takovým náskokem. Jsem ráda, že jsme jim hodně utekly, protože byly hodně nepříjemné. Spousta faulů, které se ani nepískaly. Hraničilo to s jinými sporty. Možná proto dostávají málo bodů, protože hrají až sprostě. Není možné to všechno upískat," konstatovala kapitánka Elhotová.

Jediná porážka ze sedmi zápasů a druhé místo ve skupině, to je bilance USK. "Ani náhodou jsem tohle nečekala. Změny v týmu přes léto byly vážné. Měli jsme ale šťastnou ruku na posily. Nepřišly žádné nafrněné hvězdy, jsou to všechno bezva holky a zbytek týmu vedle nich pookřál. Je z toho fajn basketbal," těší trenérku Hejkovou. "Mrzí mě zápas v Jekatěrinburgu, tak doufám, že to doma napravíme. Jsme teprve v půlce, ale věřím, že dojdeme daleko, protože náš tým má obrovskou sílu," přidala Elhotová.

ZVVZ USK Praha - Polkowice 78:53 (23:11, 44:29, 60:39) Nejvíc bodů: Thomasová 21, Kateřina Elhotová 16, Ayayiová 14, Režanová 12 - Hayesová 17, Kizerová 12, Kaltsiduová 9.

Další zápasy 7. kola skupiny A: Jekatěrinburg - Castors Braine 103:53, Orenburg - Schio 67:51, , Bourges - Villeneuve 83:62.

Pořadí ve skupině: 1. Jekatěrinburg 7 zápasů/14 bodů, 2. USK Praha 7/13, 3. Bourges 7/12, 4. Polkowice 7/11, 5. Orenburg 7/10, 6. Villeneuve 7/9, 7. Castors Braine 7/8, 8. Schio 7/7.

Skupina B: Dynamo Kursk - Hatay 85:71, Fenerbahce Istanbul - Carolo 84:75. Pořadí: 1. Dynamo Kursk 7/14, 2. Fenerbahce Istanbul 7/11, 3. Salamanca 7/11, 4. Riga 6/10, 5. Carolo 7/10, 6. Šoproň 6/9, 7. Hatay 7/9, 8. Olympiakos Pireus 7/7.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články