Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Basketbalistky USK se pokusí potvrdit dominanci v Evropě

Praha - Basketbalistky ZVVZ USK Praha se budou v nové sezoně snažit potvrdit pozici nejlepšího ženského týmu v Evropě. Po dubnovém triumfu ve finále Evropské ligy dokázaly v minulém týdnu znovu porazit Jekatěrinburg a dostaly tak do svého držení Superpohár. Ukázaly tím, že to s obhajobou prvenství v Eurolize myslí vážně.

Tým ZVVZ USK s trofejí za triumf v Superpoháru
zdroj: ČTK autor: David Šváb

Naposledy dokázal tituly zopakovat Spartak Moskva, který elitní soutěž vyhrál v letech 2007 až 2010. A ještě předtím to byl v letech 1999 a 2000 Ružomberok. Oba tyto týmy vedla trenérka Natália Hejková, která nyní stojí za úspěchem USK. Generální manažer týmu Marek Kučera proto věří, že se znovu potvrdí, že nejúspěšnější evropská trenérka neumí tituly jen získávat, ale také je obhajovat.

"Cíl je daný už tím, že Nata Hejková jako trenérka získávala svá vítězství v doublech. Proto by se to mělo zase povést, aby se to potvrdilo," prohlásil Kučera. "Samozřejmě je to řečeno v žertu. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. My bychom hlavně chtěli postoupit mezi čtyři nejlepší týmy a tam už se může stát vše," dodal.
 
Optimismu nahrává to, že se vedení USK povedlo udržet téměř kompletní úspěšný tým pohromadě. Odešly jen Jana Veselá a Eva Vítečková, které skončily s vrcholovým basketbalem, a Lenka Bartáková, jež zamířila do Nymburku. Místo nich přišly mistryně Evropy Tijana Ajdukovičová, jeden z největších evropských talentů Marta Xargayová a Karolína Elhotová, mladší sestra reprezentantky Kateřiny.

Tijana Ajdukovičová, srbská posila úřadujících vítězek Euroligy
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Přes komplikovanou přípravu přidaly hráčky do klubové historie další triumf

V týmu zůstaly klíčové hráčky Laia Palauová, Sonja Petrovičová a Kia Vaughnová, navíc zlepšenou formu ukazují i české basketbalistky v čele s Kateřinou Elhotovou. Více minut na hřišti by však měly dostat také Alena Hanušová či Tereza Vyoralová.
 
O síle kádru před novou sezonou svědčí triumf USK nad Jekatěrinburgem v Superpoháru (93:91). "Jak jsme se v létě vesele rozešli, tak jsme se vesele i sešli. Pro holky to bylo obrovské zvednutí sebevědomí. Jekatěrinburg byl po dvoutýdenním soustředění ve Španělsku a byl v plné palbě, přesto se nám ho povedlo porazit. Holky poznaly, že zase mohou hrát s kýmkoli. Samozřejmě to na nás zvedá tlak, všichni se na nás budou chtít vytáhnout, ale věřím, že nám to do sezony spíše pomůže," prohlásil Kučera.
 
Sama trenérka Hejková nechápala, jak hráčky dosáhly na vítězství po přípravě, kterou označila za nejkomplikovanější v kariéře. "Ještě jsem nezažila přípravu, jakou jsme měli letos. Trénovali jsme s pěti či šesti hráčkami. V deseti jsme trénovali jednou a to ještě byli dva muži, přítel naší manažerky a marketingový manažer," prozradila Hejková, které se tým sjížděl postupně i kvůli WNBA. Navíc se v průběhu přípravy objevovaly nemoci či zranění prstu u Petrovičové, která přijde i o začátek sezony.

Je nám líto, video expirovalo.
Kádr vítězek Euroligy prošel změnami, jádro zůstalo

"Přes to všechno měly hráčky v Superpoháru skvělou formu. Sama si to neumím vysvětlit. Vyšlo všechno dokonale, hlavně střelecky. V průběhu sezony bude ale více těch složitějších chvil. A záleží na nás, jak se s tím popasujeme," dodala zkušená trenérka.

Start do Euroligy už ve středu proti tureckému Kayserisporu
 
Ve skupině Euroligy se Pražanky znovu utkají s Jekatěrinburgem, který bude toužit oplatit USK poslední dvě prohry. S ním by se měly utkat o prvenství ve skupině. Ambice na postup však mají také Bourges, Krakov a Orenburg. Přes léto se posilovali i nováčci v soutěži Castors Braine a Girona. Novou sezonu USK odstartuje už ve středu od 19:00 doma na Královce proti Kayserisporu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články