Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Basketbalistky USK porazily Jekatěrinburg a získaly Superpohár

Brusel - Basketbalistky ZVVZ USK Praha po triumfu v Evropské lize získaly i Superpohár. A znovu po vítězství nad silným Jekatěrinburgem, který v Belgii porazily 93:91. I v oslabené sestavě předvedly české mistryně skvělý výkon v útoku a získaly tak obě nejprestižnější evropské trofeje. Ruskému favoritovi nepomohlo ani 28 bodů uzdravené hvězdy Diany Taurasiové.

Oproti finále Euroligy chyběly Pražankám dvě klíčové postavy Danielle Robinsonová, která je s americkou reprezentací, a zraněná mistryně Evropy Sonja Petrovičová. Naopak Jekatěrinburg už měl k dispozici kromě Taurasiové také novou posilu a nejlepší hráčku Evropy za rok 2013 Sancho Lyttleovou.

Přesto to byly české mistryně, kdo od začátku diktoval tempo. Výrazně se na tom podílely i české reprezentantky Alena Hanušová, Ilona Burgrová, Tereza Vyoralová a Kateřina Elhotová. Klíčovou postavou ale byla zkušená rozehrávačka Laia Palauová, která už v první čtvrtině nasbírala 6 asistencí a byla jasným lídrem na hřišti. Na konci měla na kontě 15 bodů, 8 doskoků a 13 asistencí.

V útoku podávaly hráčky USK mimořádně dobrý výkon a ve druhé čtvrtině vedly už o 13 bodů. Jenže Jekatěrinburg potvrdil, že má velmi kvalitní sestavu, využil střídání na straně USK a ještě do poločasu se díky střelbě z dálky dotáhl na rozdíl jediného bodu.

I ve druhé půli pokračovala přetahovaná a ani jednomu z týmů se nedařila delší šňůra. Jekatěrinburg táhly hlavně Taurasiová se Sandrine Grudaovou. Na straně USK se pak rozehrála nová posila Marta Xargayová.

Do poslední části skvěle vstoupila Elhotová, která střelecky navázala na vydařené semifinále. Už se ale zdálo, že se přece jen projeví silnější lavička Jekatěrinburgu, který se několikrát dostal do těsného vedení. Jenže hráčky USK se nevzdaly a podobně jako ve finále Euroligy ukázaly vítěznou mentalitu. Klíčová byla trojka Xargayové, jež 80 vteřin před koncem znamenala vedení o tři body, které už Pražanky nepustily.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky USK ovládly i Superpohár

ZVVZ USK Praha - Jekatěrinburg 93:91 (31:22, 48:47, 73:71)

Nejvíce bodů: Xargayová 21, Kateřina Elhotová 16, Palauová 15, Hanušová 13 - Taurasiová 28, Grudaová 24, Lyttleová 11. Fauly: 19:19. Trestné hody: 9/7 - 15/9. Trojky: 6:10. Doskoky: 33:37.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články