Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Basketbalistky USK porazily Galatasaray a mají třetí výhru

Praha - Třetí výhru za sebou získaly v Evropské lize basketbalistky USK Praha, které doma porazily Galatasaray Istanbul 84:56. Pražanky mají stejně jako druhý Spartak Moskva bilanci tří výher a dvou porážek. Příští středu hraje USK na palubovce vedoucí Salamanky. Basketbalistky Frisco Sika Brno naopak v pátém kole prohrály ve španělské Valencii s vedoucím týmem skupiny D Ros Casares 74:82. Brňanky sice favorizovanému týmu dlouho vzdorovaly, ale o jejich čtvrté porážce rozhodla třetí čtvrtina, po níž získal španělský tým důležitý desetibodový náskok. České mistryně zůstaly v tabulce skupiny s jedním vítězstvím a čtyřmi porážkami na posledním místě.

Klub USK po nepříliš přesvědčivém vstupu do sezony začíná nabírat formu a dokázal to i svojí dnešní třetí euroligovou výhrou za sebou, která přišla zřejmě po nejlepším výkonu v sezoně. Pražanky neměly s hostujícím celkem na Folimance příliš slitování, přestože turecký velkoklub celý zápas neúnavně hnal na zteč asi stočlenný tábor jeho hlučných příznivců.

První nástup na konci úvodní desetiminutovky řídila osmi vstřelenými body rozehrávačka Whalenová a domácí hráčky rychle našly cestu, jak vyzrát na tým, který s pěti výhrami zatím suverénně prochází tureckou ligou. Pražanky se mohly spolehnout na vysokou padesátiprocentní úspěšnost střelby při dvoubodových pokusech, oproti jiným zápasům ovládly i doskok a minimalizovaly i počet ztracených míčů.

Ve 12. minutě už domácí hráčky vedly o 19 bodů a nezastavila je ani zónová obrana, s níž Galatasaray občas vyrukoval. V defenzivě vysokoškolačky dokázaly krýt silné americké duo Augustusová - Fowlesová. Především z druhé jmenované pivotmanky, která s americkým týmem na přelomu září a října v České republice vyhrála světový šampionát, šel strach, ale Kulichová s Miltonovou-Jonesovou hlavně v prvním poločase při jejím bránění odvedly dobrou práci.

Je nám líto, video expirovalo.
Utkání USK Praha - Galatasaray Istanbul


Náskok USK v 18. minutě po trojce Elhotové poprvé vzrostl na dvacet bodů a zdálo se, že o výhře domácích není pochyb. Hned po poločase jim pomohla i další sedmibodová šňůra a režii zápasu do svých rukou vzala především tradiční kanonýrka Vítečková, která se ve třetí čtvrtině blýskla hned dvanácti body.

USK sázel na jednoduché kombinace a lehké koše a držel si pohodlný náskok, který mírnila jen Fowlesová. Ta se po poločase rozehrála hlavně v útoku k velkému výkonu, ale zůstávala osamocená. I díky jejímu příspěvku se odstup Galatasaraye snížil na patnáct bodů, ale to bylo ze strany tureckého týmu maximum. Z blížící se porážky byli frustrováni i hostující fandové, kteří se v poslední čtvrtině dokonce pustili do křížku s členy ochranky.

ZVVZ USK Praha - Galatasaray Istanbul
zdroj: ČTK
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články