Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Basketbalistky USK podlehly v Eurolize Jekatěrinburgu

Jekatěrinburg – Basketbalistky USK Praha prohrály ve 12. kole Evropské ligy v Jekatěrinburgu s domácím UMMC 69:87. Pražanky mají dvě kola před koncem již jistý postup do play-off, proti ruskému soupeři hrály svěřenkyně Lubora Blažka především o výhodnější pozici pro nasazení do postupových bojů. Odveta za listopadovou domácí porážku se jim ale nevydařila. 

Duel s ruským favoritem byl poslední šancí USK na vylepšení bilance, podle které se bude určovat konečné pořadí elitní čtrnáctky týmů. Ve zbývajících dvou kolech hrají Pražanky už pouze s celky, které nemohou postoupit (Györ a Gdyně), a nasazení do vyřazovací fáze soutěže určí pouze výsledky mezi týmy, které se kvalifikují do play-off.

Do konečného pořadí se tak USK budou vedle dvou porážek s Jekatěrinburgem počítat také dvě prohry s pořadatelem finálového turnaje Galatasarayem, po jedné výhře a porážce si Pražanky připsaly proti Valencii a Bourges.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Jekatěrinburg - USK Praha

Trenér Lubor Blažek:

"Do utkání jsme šli s chutí a touhou bojovat, ale nebyli jsme dostatečně agresivní v obraně a doplatili jsme na to. Když k tomu přidáme úspěšnost střelby 39 procent, tak nemůžete myslet na výhru nad týmem, jako je Jekatěrinburg, ani v případě, že se vám daří v obraně."

Šance USK na úspěch v Jekatěrinburgu vzaly za své prakticky už v druhé polovině první čtvrtiny, kdy od stavu 8:10 inkasoval Blažkův tým 16 bodů v řadě. Náskok domácího celku, v kterém opět nenastoupila kvůli zranění česká vicemistryně světa Hana Horáková, narostl v prvním poločase až na 23 bodů (47:24). Hvězdy ruského týmu Grudaová s Parkerovou měly dávno před velkou přestávkou na kontě dvojciferný počet bodů.

Posledních šest bodů v první půli dal ale USK. Po změně stran se střelecky probudila Vítečková, jež měla do přestávky na kontě jen tři úspěšné trestné hody. Ze soupeřova náskoku mocně ukrajovala i autorka 21 bodů Miltonová-Jonesová, čtyři z pěti trojek v zápase proměnila Elhotová, ale český tým se favoritovi nikdy nepřibližil více než na rozdíl osmi bodů (64:56).

Více už nebylo v silách USK. Závěr poslední čtvrtiny se odehrával v režii domácích. Hlavní podíl na vítězství Jekatěrinburgu měla francouzská reprezentační pivotka Sandrine Grudaová, která dosáhla na třicet bodů.

"Jekatěrinburg byl celkově lepší. Dařily se mu lépe i protiútoky. My jsme nesplnili cíle, které jsme si před zápasem dali," uvedl Blažek. "Měly jsme šanci odehrát dobré utkání, ale samy jsme si to pokazily, když jsme soupeři dovolily brzy výrazně odskočit. Když ztrácíte proti takovému týmu výrazným rozdílem, těžko se to dohání. Ve druhé půli jsme to chtěly zlomit, ale nešlo to," dodala nejlepší střelkyně českého mistra Delisha Miltonová-Jonesová.

Utkání 12. kola skupiny A Evropské ligy basketbalistek:

UMMC Jekatěrinburg - ZVVZ USK Praha 87:69 (22:10, 49:35, 68:58)
Nejvíce bodů: Grudaová 30, Parkerová 18, Jekabsoneová 14, Levčenková 10 - Miltonová-Jonesová 21, Elhotová 14, Vítečková 11. Rozhodčí: Mitrovski (Mak.), Syryca (Běl.), Pohoriles (Izr.). Trestné hody: 21/17 - 14/14. Fauly: 19:17. Trojky: 2:5. Diváci: 5115.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články