Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Basketbalistky USK podlehly Spartaku o bod, Brno nestačilo na Krakov

Praha - Basketbalistky USK Praha podruhé v euroligové sezoně prohrály. V 9. kole nejprestižnější evropské soutěže už jisté postupující do play-off podlehly Spartaku Moskevská oblast 66:67. Hráčky USK tak mohou přijít o vedení v tabulce skupiny C. Spartak, který vyhrál popáté za sebou, rozhodl závěrečnou šňůrou 9:0. Basketbalistky IMOSu Brno prohrály v Krakově s domácí Wislou 58:79. V tabulce skupiny B zůstaly české vicemistryně na předposledním šestém místě. Duelem v Polsku zahájily brněnské basketbalistky sérii tří zápasů na palubovkách soupeřek, kde už 23 zápasů čekají na vítězství.

USK Praha - Spartak Moskevská oblast
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Čekala bych, že naše zkušené družstvo si poradí lépe s koncovkou, ve které vede o pět bodů, ale projevila se na nás velká únava z posledních dní a problémy, které jsme měly se zraněními. To nás dostalo z pohody, ve které jsme byly. Nehrály jsme to, na co jsme celou sezonu zvyklé," řekla po utkání trenérka Natália Hejková.

První čtvrtina Pražankám příliš nevyšla, trápily se zejména se střelbou a míjely i v jasných pozicích. Několikrát jim nadějné pokusy vylétly z obroučky. Nedařilo se zejména Evě Vítečkové, která poprvé skórovala až v poslední čtvrtině. Spartak toho využil a získal až devítibodové vedení. Ve druhé části však české mistryně zabraly v obraně a Kateřina Elhotová táhla šňůru 11:0, která přinesla obrat.

"Bylo to nesmírně těžké. Ze začátku jsme si je nechaly utéct a pak jsme jen dotahovaly. Zdálo se mi, že hrály velmi jednoduše a naše střely byly upracované," zhodnotila utkání Kateřina Elhotová, která si v utkání připsala 16 bodů.

Velmi dobrý zápas sehrála Laia Palauová, autorka 14 bodů a 9 asistencí, ale USK se stále nedařilo Spartak zlomit. Ruský tým si především díky přesnější střelbě stále udržoval mírný náskok. Šest minut před koncem konečně prolomila své trápení Vítečková a trojkou nastartovala další obrat, který dokonala dalším košem za tři body.

Jenže Palauovou celou poslední čtvrtinu provázely zdravotní problémy, což se společně s únavou podepsalo pod zbytečnou ztrátu, která Spartaku pomohla k závěrečné šňůře 9:0. Na vítězství hostů nic nezměnila ani trojka Palauové vteřinu před koncem.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih basketbalu USK Praha - Spartak Moskva

"Měla jsem před utkáním jediné přání, abychom to utkání přežily bez ztráty kytičky a mohly se dát dohromady. To se bohužel nepovedlo. Projevila se velká únava v týmu a problémy, které nás v posledních dnech provázely," řekla Hejková, která už neměla k dispozici rozehrávačku Layshiu Claredonovou, jež kvůli zranění ukončila sezonu. Na lavičku tak musela i Michaela Stejskalová, která ještě po zranění ani nezačala s tréninkem, aby USK nedostal pokutu.

Brnu nevyšel začátek

Zraněními a nemocemi sužovaný brněnský tým doplatil na špatný vstup do utkání. Jedna z hlavních opor pivotka Hanušová, kterou trápila chřipka, odehrála necelých šest minut. Po brněnských chybách v rozehrávce a hlavně špatném zakončení se podařilo domácí Wisle šňůrou osmi bodů odskočit (10:2) a první čtvrtina se odehrála zcela jednoznačně pod taktovkou přesněji hrajících domácích. Po deseti minutách Krakov vedl 18:5. "Bilance pěti vstřelených bodů za první čtvrtinu je hrůzostrašná. Něco podobného nepamatuji. Hráli jsme bojácně, ustrašeně," posteskl si kouč Jan Bobrovský.

Ve druhé části sice hráčky IMOSu srovnaly se soupeřkami krok, nedařilo se jim ale uhlídat americkou pivotku Lavenderovou, která zcela ovládla podkošový prostor a jen za první poločas zaznamenala 22 bodů. Naopak Brňanky se jen s obtížemi dostávaly přes pozornou obranu soupeřek pod koš. Jejich zakončení z nepřipravených pozic chyběla přesnost a snaha častěji střílet z tříbodového území rovněž nevycházela.

Ve druhém poločase už Lavenderová sice slevila ze svého střeleckého výkonu v prvním poločase, průběh zápasu se ale příliš nezměnil. Domácí basketbalistky měly utkání pod kontrolou a Brňankám zvrat nepovolily. "Prožíváme těžké období, hodně hráček máme zraněných nebo nemocných," uvedl brněnský kouč.

ZVVZ USK Praha - Spartak MO 66:67 (12:20, 33:36, 51:50)

Nejvíce bodů: Dubljevičová a Elhotová po 16, Palauová 14, Vaughnová 9 - Beljakovová 20, Petrovičová 15, Ajdukovičová 11. Fauly: 12:13. Trestné hody: 8/7 - 11/10. Trojky: 5:5.

Wisla Krakov - BK IMOS Brno 79:58 (18:5, 39:25, 58:42)

Nejvíce bodů: Lavenderová 26, Quigleyová 10, Szottová-Hejmejová 9 - Jurčenková 15, Pecková 14, Keyová 10. Fauly: 16:17. Trestné hody: 19/13 - 19/16. Trojky: 2:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články