Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Basketbalistky USK po porážce od Jekatěrinburgu končí v Eurolize

Basketbalistky USK se rozloučily s Euroligou domácí porážkou od Jekatěrinburgu 54:73. Čtvrtý start v řadě ve Final Four elitní evropské soutěže si tak Pražanky nepřipíšou. Naopak ruský celek je mezi čtyřmi nejlepšími pojedenácté za sebou.

USK - Jekatěrinburg
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"Myslím, že kdyby nám před sezonou někdo řekl, že budeme šestí nebo pátí, tak tomu neuvěříme. Bylo znát, že ten tým na větší úspěch neměl. Jednak ve skupině bylo hodně střídavých výsledků, jeden dobrý, druhý horší, a v play-off proti Jekatěrinburgu se ukázalo, že i když jsme hrály ve druhém utkání o dost lépe, tak to bylo skoro o dvacet," řekla trenérka USK Natália Hejková.

Zatímco v Rusku Pražanky prohrály o 27 bodů (70:97) zejména po nepovedeném úvodu, v domácí odvetě dlouho předváděly výrazně lepší výkon. Oproti minulému týdnu zachytily počátek zápasu a byly favoritovi vyrovnaným soupeřem, přestože postrádaly zraněnou Američanku DeWannu Bonnerovou.

Dobrou práci pod košem odváděla Marija Režanová, která statečně vzdorovala možná nejlepší pivotce současnosti Brittney Grinerové. Stejně tak dobře bránila kapitánka Kateřina Elhotová hrdinku prvního duelu Mayu Mooreovou. V útoku se dařilo španělským rozehrávačkám Leticii Romerové a Martě Xargayové.

"První poločas byl vyrovnaný, měly jsme radost ze hry. Ve druhém to natáhly, střílely i za tři body. Kdyby byla lepší obrana, držely bychom s nimi déle krok," zhodnotila vývoj duelu kapitánka Kateřina Elhotová.

Hráčky USK držely naději na výhru a návrat série do Ruska k rozhodujícímu třetímu zápasu až do třetí čtvrtiny. Pak ale soupeř přitvrdil v obraně, domácím se přestalo dařit v útoku a jejich ztráta narostla do dvouciferných čísel. Zatímco na Pražankách bylo vidět, že přestávají věřit ve vítězství, Rusky naopak nabraly sebevědomí a zbytek utkání bez problémů kontrolovaly.

"Ve druhém poločase nám kvůli úzké rotaci docházely síly hlavně v útoku a ta zakončení byla hodně nepřesná. Ubránily jsme je na 73 bodů, což při naší obraně je fakt úspěch, akorát těch dvacet bodů ve druhém poločase je málo," konstatovala Hejková.

Vyvrcholení soutěže Pražankám uniklo, přesto před touto sezonou nově složený celek nezklamal. "Nejsem spokojená, ale věřím, že do další sezony zůstaneme v této sestavě. Věřím, že tenhle tým dokáže ještě velké věci," dodala.

ZVVZ USK Praha - Jekatěrinburg 54:73 (20:19, 32:38, 40:53)

Nejvíce bodů: Xargayová 13, Zahuiová a Režanová po 9, Kateřina Elhotová a Romerová po 8 - Meessemanová 17, Grinerová 15, Mooreová 13, Torrensová 11. Konečný stav série: 0:2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články