Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Basketbalistky USK i Brna čekají v Eurolize španělské celky

Brno/Šoproň - Basketbalistky Frisco Sika Brno porazily v závěrečném utkání základní části Evropské ligy maďarský Szeged 69:61, když o svém vítězství ve vyrovnaném duelu rozhodly až v závěrečné čtvrtině hlavně úspěšnou střelbou z tříbodového prostoru. Basketbalistky USK Praha v rozhodujícím zápase skupiny C vydřely v maďarské Šoproni výhru 96:93, která jim bez ohledu na výsledky ostatních zápasů zajistila v konečném tabulce třetí místo. V osmifinále Evropské ligy narazí basketbalistky USK Praha na Valencii, Brňanky čeká Rivas Madrid. Oba české týmy začínají na půdě soupeřek 2. února. Odvety se hrají v Česku o tři dny později, v případě vyrovnaného stavu se bude rozhodovat znovu ve Španělsku.

Stejně jako v prvním vzájemném zápase v Szegedu vyšel Brňankám i při absenci opor Žirkové a Kulichové dokonale vstup do utkání a snadno získaly náskok 9:0. Ještě po šesti minutách vedly rozdílem deseti bodů, když své soupeřky přehrávaly rychlejší kombinační souhrou, uplatňovaly výškovou převahu a přesněji zakončovaly. Jenže v závěru úvodní čtvrtiny začala souhra domácího týmu skřípat. Brňankám se postupně přestala dařit střelba, ztrácely míče při nepřesných rozehrávkách a dostávaly se stále více do herní křeče.

Navíc se ve 13. minutě zranila opora Taj McWilliamsová, kterou soupeřka nechtěně píchla do oka; Američanka se do hry vrátila až po změně stran. Hráčky Szegedu spoléhaly na střelbu z větší i ze střední vzdálenosti, hrály v mnohem větší pohodě a chytrou hrou získaly do poločasu tříbodový náskok. Ani po změně stran trápení brněnských basketbalistek neskončilo. Za čtyři minuty vstřelily pouze jediný koš a jejich ztráta narostla na hrozivý desetibodový rozdíl.

Z krize se Brňanky pokoušely vytáhnout bojovností

Dvě hlavní opory Horáková a Vítečková přispěly k naději úspěšnými tříbodovými střelami. Jejich úsilí nakonec přineslo ovoce, po půlhodině už maďarský tým vedl pouze o jediný bod 52:51. Tříbodovou sprškou vstoupily oba týmy do závěrečné čtvrtiny, na přesné střely Škerovičové a Vítečkové odpověděla stejnou zbraní Sipavičiuteová. V posledních čtyřech minutách se podařilo po přesné koncovce získat domácím basketbalistkám šestibodový náskok, který taktickou hrou dotáhly k vítězství.

Basketbalistky USK Praha zápas v Šoproni vydřely

Byl to litý boj, který naprosto odpovídal významu zápasu. Pražanky sice byly od začátku aktivnější, jenže domácí hráčky předváděly houževnatý výkon a nepustily je za celou první čtvrtinu nikdy do většího vedení než o čtyři body, naopak samy pokaždé dotahovaly. Snad ještě větší význam ale měla pro hru USK rozehrávačka Whalenová. Bylo jí plné hřiště, přesně střílela, chodila si pro fauly a celkem spolehlivě proměňovala trestné hody. Právě díky jejím akcím USK v závěru třetí čtvrtiny zlomil neustálé přelévání skóre a odskočil na 71:62.

Zdálo se, že by už Pražanky mohly zápas zvládnout, jenže Maďarky opět přitlačily a vrátily se do hry. Minutu před koncem vedly vysokoškolačky o sedm bodů, jenže domácí basketbalistky vsadily na taktické fauly, po nichž neomylně trestaly rychlými kombinacemi a trojkami. Dvě sekundy před koncem snížila Milovanovičová trojkou na 93:94, víc už ale domácí tým nestihl.

Výsledky 10. kola Evropské ligy basketbalistek:

Šoproň - ZVVZ USK Praha 93:96 (21:19, 45:46, 64:71)

Nejvíce bodů: Milovanovičová 31, Holtová 17, Hontiová 15 - Whalenová 28, Kublinová 15, Elhotová a Tamaneová po 12, LeDréanová 10. Rozhodčí: Herceg (Chorv.), Grigoras (Rum.), Maričič (Srb.). Trestné hody: 22/20 - 21/15. Fauly: 22:20. Trojky: 7:9. Diváci: 1200.

Frisco Sika Brno - Szeged 69:61 (20:17, 36:39, 51:52)

Nejvíce bodů: Vítečková 19, Bonnerová 14, Horáková 13 - Žeržeronová 17, Horváthová a Ciglarová po 11. Rozhodčí: Janáč (SR), Kovačič (Slovin.), Lottermoser (Něm.). Trestné hody: 18/11 - 7/6. Fauly: 12:17. Trojky: 5:10. Diváci: 1200.

Jan Bobrovský
zdroj: ČTK autor: Igor Šefr
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články