Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Basketbalistky USK doma nestačily na favoritky z Valencie

Praha - Basketbalistky USK Praha prohrály v domácím utkání Evropské ligy s favorizovanou Valencií 70:81. K šesti výhrám si připsaly pátou porážku a zkomplikovaly si boj s Bourges o čtvrtou příčku znamenající přímý postup do dalších bojů. Valencie dnes oplatila USK porážku z prvního duelu 59:67.

Kateřina Elhotová se snaží projít kolem Jany Veselé
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Domácí basketbalistky soupeře zaskočily podobně jako ve Valencii, když po vyrovnaném úvodu v závěru první čtvrtiny odskočily na 10 bodů. Pomohlo jim i to, že hostující kouč stáhl ze hry obě pivotky Lyttleovou a Waltersovou, které do té doby zaznamenaly většinu bodů. Především však hráčky zářily v útoku, kde předváděly pohledné kombinace, průniky do koše i přesnou střelbu.

V úvodu druhé části však začala úřadovat dominantní pivotka Yacoubouová, která dělala domácí obraně velké problémy a rychle nasbírala devět bodů. Když se k ní přidala i Američanka Mooreová, byl stav znovu vyrovnaný. USK však mělo stále lehce navrch a do šaten jej vyprovázel nadšený potlesk fanoušků. "Začali jsme velmi dobře. Věřili jsme si a předváděli jsme hodně kvalitní kolektivní basketbal. A to i zásluhou Lindsay Whalenové, která odehrála velmi dobrou první půli," řekl po utkání trenér Lubor Blažek.

Ve druhé půli zaznamenala rychlých sedm bodů do té doby neviditelná bývalá nejužitečnější hráčka WNBA Jacksonová a Valencie v kombinaci s chybami USK v útoku mírně odskočila. V dresu Pražanek se na chvíli přestalo dařit Evě Vítečkové, kterou důsledně bránila reprezentační spoluhráčka Jana Veselá. Jednou na ni zapomněla a hned to Vítečková potrestala trojkou, kterou vrátila USK vedení 52:51. To však bylo naposledy. Hned vzápětí Veselá odpověděla rovněž trojkou a odstartovala devítibodovou šňůru, která stála u zrodu výhry Valencie.

Trenér Lubor Blažek:

"I přes prohru si myslím, že jsme odehráli dobré utkání. Když se člověk podívá na soupisku Valencie, tak to je tým, který vlastně nemá chybu. Přirovnal bych ji k fotbalovým klubům Barceloně nebo Realu Madrid. Prohrát s nimi o devět považuji za přijatelný výsledek. Jen je škoda, že jsme to nedotáhli k výhře, protože šanci jsme na to měli."

"Mrzí mě hlavně úvod druhé půle, kdy jsme měli čtyři dobré pozice a nedali jsme. Valencie se v tu chvíli psychicky chytla, změnila obranu a agresivitou nás dostala do úzkých. To přešlo až k tomu, že jsme se ve hře pět na pět v podstatě rozpadli," přiznal Blažek.

V poslední části nervózní hráčky USK už na zvrat neměly síly ani přesnost a Valencie si v klidu pohlídala devátou výhru. Nejlepší střelkyní hostů byla se 14 body Yacoubouová, Veselá se na výhře podílela pěti body. Za USK si 17 bodů připsala Vítečková.

ZVVZ USK Praha - Valencie 70:81 (29:19, 44:41, 54:62)

Nejvíce bodů: Vítečková17, F. Eldebrinková 13, Miltonová-Jonesová 12, Elhotová a Montaňanová po 8 - Yacoubouová14, Lyttleová 12, Murphyová 11, Mooreová 10. Trestné hody: 19/15 - 17/9. Fauly: 16:20. Trojky: 3:4.

 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články