Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Basketbalistky si finále na ME nezopakují

Lodž (Polsko) – České basketbalistky si ve finále mistrovství Evropy nezahrají. V dnešním semifinále v Lodži nestačily stejně jako předtím v osmifinálové skupině na Rusko, prohrály jednoznačně 53:85 a v neděli je čeká utkání o bronzové medaile. V něm vyzvou loňského vítěze z Francie, která v druhém semifinále nečekaně podlehla Turecku 62:68.

Češky chtěly zachytit úvod utkání, aby nenabraly rychle ztrátu jako v prvním vzájemném utkání v osmifinále, ale opak byl pravdou. Zatímco samy se těžko prosazovaly, přesně hrající Rusky téměř každý útok zakončovaly košem a brzy vedly o devět bodů. Po vystřídání se český tým sice chytil a snížil na čtyři body, ale od druhé čtvrtiny předváděly Rusky téměř nepropustnou obranu a nedaly Češkám ani píď prostoru. Navíc se v útoku rozehrála Daniločkinová, která proměnila všechny čtyři trojky a jen v první půli nasbírala 16 bodů.

Výsledkem bylo, že Rusky šly na poločasovou přestávku s uklidňujícím třináctibodovým vedením. Naopak Češky pomalu ztrácely nervy, což potvrdila rozehrávačka Kateřina Bartoňová, která vzteky nakopla jeden z batohů. Trenér Lubor Blažek se pokusil přivolat štěstěnu zopakováním poločasové porady na tribuně podobně jako ve čtvrtfinále s Chorvatskem. Tým se mu sice podařilo nabudit a Češky se vrhly do druhé půle s bojovnou náladou, náskok Rusek se však nedařilo stahovat.

Je nám líto, video expirovalo.
Rusko - Česko

Přes ruskou obranu se stále nemohly střelecky chytit české čarostřelkyně Kateřina Elhotová a Eva Vítečková. Hra se tak opírala hlavně o podkošové hráčky Ilonu Burgrovou a Petru Kulichovou, které na všechno nestačily. Když pak Rusko po vydařené koncovce třetí čtvrtiny uteklo na 20 bodů, bylo o výsledku rozhodnuto. Nervózní Češky ztratily víru ve zvrat a soupeřky si bez potíží pohlídaly postup do finále.

Rusko trestalo Češky z produktivity

"Nechápu to. Pořád jsme si říkaly, že do toho nesmíme nastoupit tak vlažně jako ve skupině, ale ono to bylo úplně stejné. Znovu rozhodl už začátek, kdy jsme je nechaly střílet a ony se chytly zdálky. Zkoušely jsme na ně všechno možné, ale ony zkrátka byly neomylné," uvedla po utkání pivotka Petra Kulichová, která byla s deseti body nejlepší českou střelkyní spolu s podkošovou kolegyní Ilonou Burgrovou.

"Dneska to prostě nešlo. Ruský tým přišel a dal, co vystřelil. Proti tomu je těžké hrát," řekla Burgrová. Podobného názoru byl i trenér Lubor Blažek. "Jejich procento střelby bylo obdivuhodné a na to se těžko odpovídá," přiznal. "Úplně nás tím odzbrojily," dodala Kateřina Elhotová.

Basketbal
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články