Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Basketbalistky se utkají s Chorvatskem, Litvou a Běloruskem

Paříž - České basketbalistky si na mistrovství Evropy 2013 ve Francii zahrají ve skupině D s Chorvatskem, Litvou a Běloruskem. Rozhodlo o tom losování v Paříži, které poslalo tým do jedné ze dvou papírově obtížnějších skupin. Ta se odehraje v západofrancouzském městě Trélaze, kde je hala pro 5 000 fanoušků. Šampionát hraný v pěti francouzských městech začne 15. června.

Češky v úvodní den šampionátu vyzvou Bělorusko, o den později změří síly s Litvou a skupinu zakončí proti Chorvatsku.

Místopředseda České basketbalové federace Jiří Zídek, který byl losování osobně přítomen, si pochvaloval především to, že se český výběr vyhnul Španělsku. To číhalo v posledním koši společně s Běloruskem. "Přestože byly Španělky až ve čtvrtém koši, je to nesmírně kvalitní tým," uvedl Zídek.

Na Češky, které budou obhajovat čtvrté místo z loňského mistrovství v Polsku, čekají dva čtvrtfinalisté ME 2011 a semifinalista ME 2009 a MS 2010 Bělorusko. Trenéra Lubora Blažka, který by měl být v nejbližších dnech potvrzen ve funkci kouče české reprezentace i pro další roky, může těšit alespoň pozitivní bilance se všemi třemi soupeři.

S Běloruskem se Češky potkaly v základní skupině už na minulém mistrovství a vyhrály 67:62. Před dvěma roky pak Bělorusko porazily v semifinále mistrovství světa v Karlových Varech 81:77. Nejčerstvější zkušenost mají s Chorvatskem, které na nedávných olympijských hrách porazily 89:70. Loni na ME pak ve čtvrtfinále vyhrály 79:63.

Také s Litvou se utkaly na posledním evropském šampionátu, kde vyhrály v osmifinálové skupině 63:59. Ovládly i oba souboje na ME 2007. 

V případě postupu se Češky utkají v osmifinálové skupině s postupujícími ze skupiny C, kde jsou domácí Francie, Velká Británie, Srbsko a Lotyšsko.

"Odhadovat naše ambice je nyní ještě předčasné. Osmifinálová skupina vypadá schůdně. My se ale nyní musíme soustředit především na sebe. Bude hodně záležet na tom, aby byly hráčky zdravé a aby se tým sešel v co možná nejsilnější sestavě," doplnil Zídek.

Papírově obtížná skupina je i B, kde se sešly obhájkyně titulu z Ruska, Itálie, Švédsko a Španělsko. Skupinu A tvoří Turecko, Slovensko, Černá Hora a Ukrajina a skupinu C Francie, Velká Británie, Srbsko a Lotyšsko.

Šampionát se příští rok v červnu uskuteční v pěti francouzských městech Lille, Mouilleron-le-Captif, Orchies, Trélazé a Vannes. Ze čtyř základních skupin postoupí vždy tři nejlepší celky do dvou osmifinálových skupin po šesti. Po nich pak bude turnaj pokračovat vyřazovací fází pro čtyři nejlepší celky z každé skupiny.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články