Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Basketbalistky se proti Běloruskám prosadily, i když závěr nebyl přesvědčivý

Basketbalová reprezentace žen pokračuje ve šňůře přípravných duelů. Češky porazily v Praze Bělorusko 71:59 poté, co v polovině utkání vedly svěřenkyně trenéra Štefana Svitka už o 20 bodů, ale po nepodařené třetí čtvrtině musely ještě o vítězství bojovat. 

"Je dobře, že nás soupeř prověřil pod košem, ale dokázali jsme se tam prosadit i my. Budeme hrát na EuroBasketu proti velmi silným pivotkám, takže nás Bělorusko dobře prověřilo. Třetí čtvrtina byla útočně žalostná, kdy jsme dali jen osm bodů, ale celkový počet bodů je O. K., když budeme dobře bránit a pohlídáme si doskok," řekl Svitek.

Nejlepší střelkyní vítězek byla se 13 body pivotka Julia Reisingerová a rozehrávačce Tereze Vyoralové jen těsně unikl double double s 12 body a devíti doskoky. Za Bělorusko dala 15 bodů Anastasija Veramejenková.

Domácí tým rychle získal náskok 6:1. Po snížení Bělorusek na přelomu první a druhé čtvrtiny šestibodovou šňůrou unikly i díky trojce Renáty Březinové do náskoku 18:11 a potom hned třikrát Češky zvýšily na rozdíl 20 bodů, nejvyšší v utkání.

Na startu druhého poločasu se ale Bělorusky vrátily do hry pasáží 11:0. Tu v 25. minutě přerušila Romana Hejdová prvním českým košem po čtyřech minutách a 12 sekundách.

"Viděli jsme hodně rozdílné části hry. V rozpačitém začátku jsme nebyli dobří v obraně, soupeř měl hodně otevřených střel zpod koše i zpoza trojky, ale nedokázal proměnit, což bylo štěstí pro nás," uvedl Svitek.

"Pak soupeř prostřídal, my jsme se chytili, naše lavička byla o hodně lepší než jejich, hráčky přinesly energii, dobře bránily a dokázaly jsme odskočit. Pak přišel zase vlažný začátek druhého poločasu. Nevím, jestli jsme se uspokojili dvacetibodovým náskokem nebo jsme si mysleli, že se hraje jen na dvacet minut. Soupeř se jednoduchými věcmi dostal do hry. Pozitivní je, že jsme se potom dokázali zvednout, i když to byla skoro remíza, a zvládli jsme to vyhrát," dodal Svitek.

Před polovinou závěrečné čtvrtiny hostující celek svou stíhací jízdou stáhl ztrátu dokonce jen na čtyři body, ale následná osmibodová šňůra Svitkova výběru, kterou řídila dvěma koši Vyoralová, definitivně rozhodla o vítězkách.

Český tým minulý týden v pátek podlehl v Praze Švédsku 50:62 a o den později v odvetě Seveřanky zdolal 79:61. ME se uskuteční 17. až 27. června ve Štrasburku a Valencii. Do té doby ještě národní tým čekají po Běllorusku dva duely se Slovenskem (10. a 11. června).

ČR - Bělorusko 71:59 (15:11, 45:25, 53:46)

Nejvíce bodů: Reisingerová 13, Vyoralová 12, Hanušová 9 - Veramejenková 15, Papovová 14, Bentleyová a Lichtarovičová obě 9. Fauly: 11:21. Trestné hody: 21/15 - 6/4. Trojky: 6:5. Doskoky: 40:41.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články