Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Basketbalistky se na MS utkají s neoblíbeným Španělskem

Istanbul - České basketbalistky si na podzimním mistrovství světa zahrají v základní skupině A v Ankaře s úřadujícími mistryněmi Evropy Španělkami, Brazílií a Japonskem. Šampionát, na kterém bude český výběr obhajovat stříbrné medaile z domácího turnaje v roce 2010, se odehraje od 27. září do 5. října.

Vítězové základních skupin postoupí přímo do čtvrtfinále. Týmy na druhých místech si zahrají v osmifinále s celky na třetích místech (skupina A se skupinou B, skupina C se skupinou D). Pro poslední družstva šampionát skončí.

Podle trenéra Lubora Blažka jde o papírově těžší skupinu. "Možná bych si dokázal představit situaci v pozici Srbska. Pocitově je to lehčí skupina," řekl Blažek, jehož svěřenkyně byly nasazeny ve 2. koši stejně jako Srbky, které se ve skupině D utkají s USA, Čínou a Angolou.

Španělsko patří k hlavním favoritům turnaje. Na loňském mistrovství Evropy zářilo, ve čtvrtfinále porazilo Češky 75:58 a nakonec získalo titul po finálové výhře nad domácí Francií. Jejich pivotka Sancho Lyttleová byla zvolena nejužitečnější hráčkou turnaje i nejlepší hráčkou Evropy za rok 2013.

Hned za ní skončila její spoluhráčka Alba Torrensová. Obě budou mít v Turecku i velkou podporu fanoušků, neboť hrají za Galatasaray Istanbul. Mezi opory Španělska patří i Laia Palauová, která hraje se šesticí českých reprezentantek v dresu USK Praha.

S Japonskem má český výběr pozitivní bilanci. Naposledy ho porazil v kvalifikaci o olympijské hry 2012 o šest bodů. Stejným rozdílem skončil i duel na MS 2010, kdy trenér Lubor Blažek uznal, že asijský styl jeho týmu nesedí.

Lubor Blažek: "Člověk by mohl dělat nespokojeného, ale je to mistrovství světa. Všechny týmy mají hodnotu. Hledat slabší soupeře nebo lepší variantu je těžké. Jak byl los přívětivý, se ukáže až na šampionátu podle toho, jak ho zvládneme."

S Brazílií, která se pyšní titulem mistryň světa z roku 1994, mají Češky nepříjemnou zkušenost z roku 2006, kdy s ní jasně prohrály ve čtvrtfinále MS. Naopak o čtyři roky později vyhrály 84:70.

Pokud české basketbalistky nedokážou oplatit Španělsku šest posledních porážek ze vzájemných zápasů, v případném osmifinále se utkají se soupeřem ze skupiny B, kde jsou Mosambik, Turecko, Francie a Kanada.

Los základních skupin mistrovství světa basketbalistek

Skupina A (Ankara): Brazílie, Japonsko, Španělsko, ČR.

Skupina B (Ankara): Mosambik, Turecko, Francie, Kanada.

Skupina C (Istanbul): Korea, Kuba, Austrálie, Bělorusko.

Skupina D (Istanbul): Srbsko, Čína, USA, Angola.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články